Izrael poškozuje zejména dopad bojů na cestovní ruch a malé a střední firmy. Pokud se bude konflikt prodlužovat, budou jeho dopady vyšší, řekl mluvčí MMF William Murray.

"Musíme ale zdůraznit, že jakmile konflikt skončí, očekáváme, že růst izraelské ekonomiky se relativně rychle zotaví," řekl Murray podle agentury Reuters. Izraelský HDP vzrostl v prvním čtvrtletí o 2,9 procenta. Izraelská centrální banka minulý měsíc snížila odhad růstu v celém roce na 2,9 procenta z dosavadní předpovědi 3,1 procenta.

Izraelský zpracovatelský průmysl v důsledku ostřelování raketami z Gazy hlásí škody přes 100 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) a ztráta příjmů z turistiky se ve třetím čtvrtletí odhaduje na 500 milionů dolarů. Oslabují rovněž spotřebitelské výdaje, protože kvůli raketám zůstávají Izraelci více doma. Kurz šekelu ale zůstává bez ohledu na eskalaci bojů na tříletém maximu vůči dolaru.

Horší je situace Palestinců, kteří jsou závislí na penězích ze zahraničí. Bez financí z ciziny by palestinské úřady nebyly schopny obnovit infrastrukturu a budovy poškozené izraelskými odvetnými útoky, řekl Murray.