Zákon o daních z příjmů podle GFŘ umožňuje osvobození příjmů z příspěvků výrobců provozovatelům kolektivního systému. Na příjmy plynoucí provozovatelům kolektivního systému z příspěvků provozovatelů solárních elektráren se dané osvobození nevztahuje, uvedla mluvčí GFŘ Petra Petlachová.

S výkladem GFŘ se CZEPHO neztotožňuje. Upozorňuje na to, že všechny jiné příjmy z recyklačních příspěvků jsou u kolektivních systémů od daně osvobozeny. Osvobozeny jsou i příspěvky na solární panely vybírané od výrobců a dovozců. Jedinou "postiženou" skupinou by se tak stali výhradně provozovatelé slunečních elektráren včetně domácností, uvedla asociace.

CZEPHO prosazuje novelizaci zákona o dani z příjmů a odstranění tohoto "diskriminačního opomenutí". "Zároveň aktivně prosazujeme úplné zrušení či alespoň snížení minimální výše recyklačního příspěvku na solární panely prostřednictvím chystané novely zákona o odpadech a prováděcí recyklační vyhlášky," dodal mluvčí CZEPHO Miloš Cihelka.

Celkový výběr recyklačních příspěvků na solární panely v Česku představuje zhruba dvě miliardy korun během příštích pěti let. Při současné výši daně z příjmů by její výběr mohl dosáhnout až 350 milionů korun.

CZEPHO byla založena v roce 2009 jako nevládní a neziskové profesní sdružení. Sdružuje více než 2000 subjektů - provozovatele solárních elektráren, instalační firmy, výrobce komponent a zařízení i vývojová a výzkumná pracoviště včetně univerzitních.