"Počet i objem nedobrovolných dražeb bude velmi pravděpodobně stoupat. Předpokládáme, že jejich počet bude oscilovat kolem čísla jeden tisíc," odhaduje obchodní ředitel společnosti Naxos Libor Nevšímal. Podle něj totiž předlužených lidí ještě přibude.

"Počet lidí neschopných dostát svým závazkům z hypotečních a jiných úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti zatím stále nedosáhl svého kulminačního bodu," myslí si Nevšímal.

Manažer marketingu společnosti Prokonzulta Pavel Mikulenka upozornil na další trend, kterým je nárůst zájmu o online dražby. "Od roku 2000 do roku 2003 je nárůst způsoben hlavně zavedením zákona o veřejných dražbách v praxi, kdy moderní internetové aukce na trhu ještě zdaleka neměly takový význam," poznamenal Mikulenka s tím, že online aukce byly oblíbené i přesto, že byly právně méně bezpečné než klasické veřejné dražby. Rozhodovala totiž prý jejich jednoduchost.

Případných problémů se však podle Mikulenky už není nutné obávat. "S novelou zákona o veřejných dražbách přichází doba dražeb nemovitostí podle zákona o veřejných dražbách i v online prostředí, což donedávna nebylo možné. Do roku 2013 totiž bylo možné nemovitosti online prodávat jen v obyčejných aukcích, které nezajišťovaly takovou právní jistotu, jako veřejné dražby," podotkl Mikulenka.

Veřejných dražeb v Česku loni opět ubylo, naopak pokračoval růst počtu nedobrovolných dražeb. Zatímco v roce 2012 se v Česku uskutečnilo 3045 veřejných dražeb, loni jich bylo 2994. Pokles zaznamenala většina hlavních ukazatelů. Jedinou výjimkou byly nedobrovolné dražby, například majetku lidí, kteří mají problém splácet úvěry. Nedobrovolných dražeb loni bylo o 23 meziročně více.

Výnosy z dražeb také klesaly, z předloňských 3,1 miliardy korun na loňských 2,8 miliardy korun. Snížila se i hodnota draženého majetku na necelých 8,3 miliardy korun. V roce 2012 šel do dražby majetek v celkové hodnotě 9,2 miliardy korun.

"Loňský rok lze obecně z hlediska dražebníků hodnotit jako jeden ze slabších. Dále klesal souhrnný výnos při prakticky stejném počtu dražeb jako v roce 2012. Čísla by přitom byla ještě výrazně horší nebýt dvou dražeb, které na samotném konci roku vynesly 450 milionů. korun," podotkl Nevšímal.

Mírné změny doznal i žebříček největších dražebníků. Společnost Prokonzulta, která ve dražbách získala celkem 467 milionů korun, vystřídala na prvním místě Naxos. Ta pro majitele draženého majetku loni získala 369 milionů korun, což ji řadí na druhou příčku.