Maďarská tisková agentura MTI se odvolává na údaje od informační společnosti Opten. Podle databáze Opten loni v Maďarsku ukončilo z různých důvodů činnost 33.137 firem. Nově se zde zaregistrovalo 32.481 společností. Z celkového počtu zavřených firem jich 19 procent ukončilo činnost dobrovolně. Ke změně trendu přispěla stagnace ekonomického růstu a přísnější regulace, domnívá se výkonný ředitel Opten Tamás Tóth.

V Polsku loni soudy vydaly rozhodnutí o bankrotu 883 firem, což bylo o jedno procento více než předloni. Růst počtu soudně nařízených bankrotů však prudce zpomalil z 21,3 procenta v roce 2012, upozornila agentura PAP. Naposledy se počet bankrotů v Polsku snížil v roce 2008 a ve srovnání s tímto rokem byl loňský počet bankrotů vyšší o 115 procent. Nejvíce krachovaly firmy ve zpracovatelském průmyslu.

Maďarská ekonomika předloni vykázala nejhorší výkon v regionu střední Evropy a její hrubý domácí produkt klesl o 1,7 procenta. Podle odhadu vlády by za loňský rok měla ekonomika vzrůst o jedno procento a letos má tempo růstu zrychlit na dvě procenta.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi, a zažívá nepřetržitý ekonomický růst více než dvě desetiletí. V posledním více než roce však růst prudce zpomalil kvůli slábnoucí domácí poptávce i vývozu. Ekonomové odhadují, že letos ekonomika výrazně zrychlí růst a HDP se zvýší o zhruba tři procenta, dvakrát rychleji než loni.