Při nákupu ve slevách je podle Heureky důležitá obezřetnost. Často totiž jde o slevu z doporučené maloobchodní ceny, která bývá vyšší, než jakou nabízí většina obchodníků. "Slevy v řádech desítek procent tak nemusí znamenat, že je zboží skutečně o tolik procent levnější, než bylo před Vánoci. Reálná výše slevy často může být jen v řádu jednotek procent," uvedl ředitel Heureka.cz Tomáš Braverman.

Podle něj by zákazníci měli být obezřetní i v kamenných obchodech a na internetu si ověřit, že cena v kamenném obchodě je opravdu ta nejnižší. "Je možné, že výše reálných slev budou letos díky intervenci nižší než vloni. Slevy avizované obchodníky však budou pro zákazníky stále stejně lákavé v řádech desítek procent," dodal Braverman.

Heureka podle něj připravila letos speciální internetovou stránku, kde bude u zboží uváděna reálná výše slevy z ceny, kterou obchodník uváděl těsně před Vánoci.

Česká národní banka spustila devizovou intervencí 7. listopadu. Kurz koruny vůči euru poté oslabil na více než 27 Kč. Obchodníci krátce poté začali zdražovat dovážené zboží, hlavně elektroniku. Zvýšení cen dalšího zboží prodejci slibují po Novém roce.