Herečka se narodila 9. listopadu 1914 ve Vídni jako Hedwig Eva Maria Kiesler. Její otec byl bohatý majitel banky, díky čemuž se Hedy mohla stát kýmkoliv chtěla. Její srdce patřilo stříbrnému plátnu a Hedy se tak už od mládí věnovala herectví.

Hedy proslavila role v experimentálním filmu Extase pod taktovkou českého režiséra Gustava Machatého. Herečka se ve snímku objevila několik minut nahá, což bylo na tehdejší společenské poměry nevídané. Díky tomu se Hedy stala průkopnicí nahoty a vzorem pro další herečky. Po uvedení film odsoudil papež Pius XII. a Adolf Hitler ho dokonce zakázal, na určitých trzích včetně amerického byly scény z filmu vystřiženy. Díky snímku se ale Hedy stala přes noc hvězdou a pod novým jménem Hedy Lamarr se přestěhovala do Hollywoodu.

V Hollywoodu herečka slavila úspěch jakožto sexbomba, která provokovala prudérní americké publikum. Ani v osobním životě ale příliš spořádaná nebyla. Hedy byla celkem šestkrát vdaná a měla tři děti.

Jejím posledním velkým filmem byl Samson a Dalila (1949), po kterém ale začala její hvězda uhasínat. Hedy během 50. let natočila jen několik filmů a poté s kariérou herečky skončila úplně. Zemřela 19. ledna 2000 na Floridě. Její syn nechal její ostatky rozprášit ve Vídeňském lese, jak si přála.

Hedy Lamarr se ale zasloužila i o jeden z největších technologických vynálezů. Spolu s hudebníkem Georgem Anthailem vymysleli princip, na kterém dnes funguje navigační systém GPS, satelitní televize a sítě mobilních telefonů. Za svůj vynález sice nedostali ani cent, ale Lamarr jako jediná herečka v historii dostala v USA čestné uznání za zásluhy o rozvoj elektrotechniky.

Fotogalerie
14 fotografií