Pokud by se braly pouze filmové postavy, muselo by se říct, že Jiří Lír byl věčný představitel malých a epizodních rolí. Těch filmů bylo ale na 120, vybral si ho i Miloš Forman do oscarového Amadea a účinkoval i v televizi a rozhlase. Vytvořil postavu barmana v "Limonádníkovi", Dudka v "Marečkovi", hospodského ve "Vesničce" a desítky dalších hospodských, příslušníků VB a úředníčků.

Byl mistrem groteskní zkratky. Na divadelních jevištích rodákovi z Pelhřimova patřily ale i úlohy hlavní a dramatické. Jeho předek jménem Leer přišel do Čech roku 1770 z Irska. Sám Jiří se v mládí rozhodoval mezi divadlem a výtvarným uměním - otec Josef byl akademický malíř. Nakonec šel do Prahy na konzervatoř, potom k venkovským společnostem a po válce opět do hlavního města, kde s dalšími Pelhřimováky stojí u zrodu Divadla satiry.

S o dva měsíce starším Lubomírem Lipským (†92) si už jako kloučci hráli na pískovišti. "Chodili jsme do stejné třídy a seděli v jedné lavici od první třídy. Vedle sebe jsme seděli i na gymnáziu. Byl to jeden z mých nejlepších a nejvěrnějších kamarádů," vzpomínal Lipský.

Malovat však nepřestal a o jeho obrazy byl velký zájem. Svá plátna nazýval "omaly" a dokonce je trvale aktualizoval. Namaloval-li třeba někomu svatební obřad dcery a ona se po pár letech rozvedla, zdarma přemaloval místo ženicha psa, kterého si dotyčná mezitím pořídila. Lékaři ho doslova ukradli hrobníkovi z lopaty, když ho v roce 1977 v nemocnici několik měsíců dávali dohromady po těžké autohavárii. Zdravotní potíže se však po čase vrátily. V neděli 20. srpna 1995 Jiří Lír zemřel.

Fotogalerie
3 fotografie