Podívejte se, jak nás tehdy herecká legenda přivítala a pohostila.

„Není mi dobře, ale lepší už to nebude. Dokonce jsem se kvůli vám i načančala,“ vítá nás herečka. Ošetřovatelka Mařka na její přání přináší koňakovky. „Piju jenom napoleona, je slaboučký a lehký,“ říká Jirásková a nabízí nám cigarety se slovy: „Jsou výborný, anglický s ruským tabákem. Ale moc drahý, sto šedesát korun ta krabička stojí.“

Odchod

Ťukáme si a konečně se ptáme na to, proč jsme přišli: Myslíte skutečně vážně, že už nikdy v životě nevstoupíte na divadelní prkna? „Ano. Nemám už na to opravdu sílu. Jsem slabá a už moc křehká. Nezvládla bych to,“ odpovídá herečka rázně a přitom smutně. „Ale co, skončit se někdy musí, a já se toho v životě nahrála dost,“ míní herečka. „Víte, děti, tohle, co teď žiju, už není žádný život. Víte, na co se těším? Že půjdu spát,“ špitá a v nás tak trochu mrazí.To přece nemyslí vážně!

Urna

„Můj konec se blíží. A vy vůbec netušíte, co mi dalo práce, aby, až umřu, byla Amálka v dobrých rukou. Na tom mi moc záleží,“ svěřuje se Jiřinka a láskyplně hladí tříletou fenku francouzského buldočka. „Vezme si ji moje kamarádka z Malenic na Šumavě. U ní jsem si naprosto jistá, že Amálku nikomu nedá,“ říká Jiřinka a pobízí nás: „Otočte se. Támhle na tom obraze je moje maminečka. A hned pod ním mám její popel v urně. Čeká tady už léta na mě. Budeme odpočívat spolu.“

Diamanty

„A támhle, to je Podskalský a Pleskot,“ ukazuje herečka na obrázky na stěně. „Mám je tady oba dva milované vedle sebe. A jsou spolu i na hřbitově na Šumavě,“ prozrazuje Jirásková, která s Podskalským žila 27 let. „Jó, Podskalský, ten mě zásoboval bílými kamínky,“ komentuje Jiřinka, která brilianty zbožňuje. „Teď mi diamanty místo něho nosí Lucinka Bílá,“ chlubí se novým prstýnkem od Slavice.

Milenec

V tu chvíli přichází na návštěvu herečka z vinohradského divadla Jana Malá (36), kterou Jirásková učila. „Jiřinko, ráno jsem mluvila s Martinou Formanovou, Miloš tě pozdravuje. Už ale asi nikdy nepřiletí, je prý na to líný.“ Jirásková reaguje: „On byl líný vždycky.“ A Malá: „Jiřinko, a ve všem byl líný?“ „Ne, ve všem ne!“ chlubí se herečka, která kdysi měla s oscarovým režisérem milostný románek. Loučíme se. „Děkuju za návštěvu a važte si jí. To byl můj poslední rozhovor,“ loučí se s námi herečka. Byl to zážitek, být tváří v tvář znamenité herečce a velké moudré milé ženě v jednom.

Kdo bude dědit

Vila v Malenicích, kam Jiřinka tak ráda jezdila a kde vysázela řadu stromů, patřila jejímu životnímu partnerovi, režiséru Zdeňku Podskalskému. Dnes je ve vlastnictví jeho syna Zdeňka s tím, že herečka tam má doživotní možnost užívání.

Osobní věci, šperky, obrazy a další cennosti dědí dvě hospodyně či spíše přítelkyně: pražská Alena a malenická Jana. Ostatní by mělo připadnout jediným skutečným pokrevním příbuzným, pocházejícím od sestry Jiřinčiny matky, která se vdala za lékaře do Chorvatska. Někteří příbuzní tam stále žijí, jiní - jako třeba syn sestřenice - se odstěhovali do USA.

Fotogalerie
10 fotografií