13:28 - ONLINE přenos ze soudního stání Dary Rolins je u konce.

13:27 - "Je předčasné se k něčemu vyjadřovat," řekla po východu ze síně zpěvačka.

13:25 - Soud skončil.

13:22 - Dara bude v době březnového soudu i s dcerou Laurou v zahraničí. Pryč bude 5. až 30. března. To ale soudkyni nevadí.

13:21 - Soud byl odročen na 14. března. Bude probíhat výslech dalších znalců a svědků.

12:53 - Po náročném a dlouhém výslechu druhého znalce nařídila sodkyně další, tentokrát desetiminutovou pauzu.

11:48 - Je vyslýchán další znalec.

11:30 - Při východu ze soudní síně se Dara a Olga potkaly ve dveřích. Zpěvačka vyšla ven jako první. Rolins se stále kryje za brýlemi, takže nebylo vidět, zda se na vdovu alespoň podívala.

11:25 - Soudkyně dala 15 minutovou přestávku.

11:12 - "Kdyby obžalovaná nepřesáhla do protisměru těch 40 centimetrů, ke střetu by nejspíše nedošlo," uvedl znalec. "Rychlost obžalované byla 39,4 kilometrů v hodině, 3 vteřiny před střetem se mohli vidět," řekl dále. Po soudkyni ho vyslýchal právníci Rotreklové a Rolins.

11:07 - Soudkyně se ho ptala na spoustu věcí, což není příjemné hlavně obžalované zpěvačce. Daře se dokonce skoulely slzy. Otřela si je kapesníkem, stejně jako pot z čela.

11:00 - "Vozidlo paní obžalované se pohybovalo ve svém jízdním pruhu celým svým profilem, 0,4 metry přesahoval do protisměru. V místě byla vozovka široká 5,9 metrů. Motocyklista byl celým svým profilem v protisměrném pruhu," dodal inženýr.

10:44 - Inženýr Pavel Vinkler řekl znalecký posudek. "Trvám na závěrech, které jsem uvedl. Z podkladů, které jsem měl k dispozici, a z prohlídky vozidel vyplývá, že došlo k nárazu do motocyklu z levé strany. Zjišťoval jsem i polohu střetu. Bylo to 22 metrů před konečným zastavením automobilu. Nelze stanovit místo střetu. Vyhodnocoval jsem výhledové možnosti," zaznělo u soudu.

10:20 - "Obžalovaná z celé situace byla nešťastná. Bavili jsme se spolu o záchrance, že má v autě dítě a dalších věcech," dodal svědek. Pak mu soudkyně ukazovala fotky z místa nehody a dávala mu doplňující otázky, následně výslech skončil.

10:14 - Potom Veverka popsal, co viděl, když dorazil k místu nehody. "Vozidlo obžalované stálo. Motocyklista ležel u zídky, byl při vědomí. Nikde nekrvácel, volali jsme záchranku. Na místo přijela sanitka bez doktora, pak policisté, až následně přijel doktor se záchrankou," sdělil soudu.

10:12 - U soudu vypovídal i cyklista Jan Veverka, který figuruje jako svědek nehody. "Jel jsem na kole, pak jsem slyšel ránu a snažil se pomáhat," řekl. Místo, kde k neštěstí došlo, podle něj přehledné není. "Vozovka je úzká. Podle mě jela rychlostí, jak měla," zastal se Dary.

10:00 - "Žádné peníze jsem po ní nechtěla," dodala vdova. Dara ani její právník neměli na Rotreklovou otázky, takže tímto výslech Olgy skončil.

9:58 - "Manžela ještě nepochovali a pak už jsem se vše dozvídala jen z novin. Hrozně mi ublížilo, že jsme měli chtít deset milionů," řekla vdova a rozbrečela se. "Ztratil tak mnoho krve, že se ho nepodařilo zachránit," vrátila se posléze k okamžiku smrti milovaného manžela. Výpověď ji hodně vzala.

9:54 - "Zdravotně byl v pořádku. Vždycky říkal, že má srdce jako zvon," dodala Olga. A pak už přišly výčitky na Dařinu adresu. "Po nehodě mě obžalovaná nekontaktovala. Tři dny po nehodě mě navštívil právník Rolins s dopisem. Tam bylo napsané, že je jí to líto atd. pak už mě nekontaktovala," vypověděla.

9:47 - Vdova Olga se k výslechu dostala jako druhá. "Ano, vzpomínám si na ten den. Volal mi, že jede z rybolovu domů. Pak volala policie, že je manžel na operačním sále. Pak mi volali, že zemřel. Jela jsem do nemocnice už jen pro jeho věci," vzpomínala na den tragédie Rotreklová.

9:36 - Některé výpovědi Dary jsou zmatené. V prvním výslechu totiž uvedla, že Rotrekla viděla na padesát metrů. Pak že až těsně před srážkou. Soudkyně na to upozornila. "Nejdříve jsem nerozuměla otázce," tvrdí zpěvačka. Výslech zpěvačky trval zhruba půl hodiny. Pak dala soudkyně pauzu.

9:31 - "Zkontrolovala jsem dceru a pak šla k němu. Byl při vědomí. Auto jsem nechala nastartované. Byl při vědomí, i když jsem vytáčela záchranku a než přijela," dodala Rolins velmi rozrušená.

9:25 - "Dcera chtěla pití, tak jsem jí ho pravou rukou podala, levou jsem držela volant. Po pravotočivé zatáčce jsem najednou viděla cyklistu. Vidím ho, koukám do zpětného zrcátka a pak už si pamatuju jen moment střetnutí. Náhle se přede mnou objevil. Automaticky jsem šlápla na brzdu," popisovala, jak se nehoda stala.

9:22 - Jako první je vyslýchána Rolins. "Vyrazila jsem s dcerou na Slapy, byla jsem odpočatá, nepožila jsem alkohol a nebyla pod vlivem žádných léků. Cestu jsem znala a jela jsem maximálně 30 až 40 kilometrů v hodině," začala Dara.

8:51 - Zpěvačka je hodně nervózní. Na místě je i vdova Olga Rotreklová, která tvrdí, že Dara jejího manžela Jindřicha zabila. Podpořit ji přišla dcera.

8:49 - Dara dorazila krátce před devátou hodinou k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 kvůli nehodě, při níž v roce 2010 v červenci zahynul motocyklista. Obličej kryla tmavými brýlemi, doprovod jí dělala manažerka Eva Skallová. Rolins je obžalována z usmrcení z nedbalosti.

Fotogalerie
19 fotografií