Josef Rychtář vzal rýč do ruky, nasadil rukavice a s plným nasazením vykopal jámu v místech, kde Iveta Bartošová skočila pod vlak. Tam chtěl co nejdřív umístit a zalít betonem dřevěný kříž, který bude navždy připomínat zpěvačku. Jenže úřady dosud neobdržely žádost o povolení k takovému činu, tudíž Rychtář u kolejí kopal nelegálně.

Pan Rychtář chtěl na místě kříž instaloval bez povolení, navíc v ochranném třicetimetrovém pásmu kolem kolejí. Nekontaktoval nás,“ řekl Blesku mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Iliáš. „O postavení kříže u kolejí víme, ve středu ve 12:30 jsme kvůli tomu přivolali hlídku Policie ČR. Na místě už ale nikdo nebyl,“ dodal.

Navíc společně se zvukařem Standou a fanouškem Petrem Veselým během kopání pobíhali po kolejích, kde se chvílemi Rychtář i hroutil. Skupina uskakovala před projíždějícími vlaky. Jako by Rychtář si přitom neuvědomil, že mohlo dojít k nějakému zranění. Hasiči se proto ve středu během dne dostavili na místo činu a pracně vykopanou jámu opět zakopali.

Drážní hasiči uvedli místo zpět do původního stavu. Zatím nevíme, nebyly-li při kopání na místě porušeny optické kabely a zabezpečení. Mohlo dojít k ohrožení života proudem, projíždějící vlak mohl také někoho zachytit a vážně zranit, nebo dokonce usmrtit,“ řekl Iliáš. Za svůj další nerozvážný čin může Rychtář ve finále zaplatit pokutu ve výši pět tisíc korun.