Co jste si myslel o úspěchu první řady seriálu Živí mrtví? 

No, víte, opravdu mě to potěšilo. Za takovou odezvu jsem neuvěřitelně vděčný. Nečekal jsem, že to bude mít takový úspěch a že si udržíme velké publikum, natož že si seriál ještě získá i nové diváky. Je to trochu i úleva. Byli jsme dost pod tlakem a měli jsme za to, že budeme ve stínu původního seriálu. Takže jsem velice vděčný, že se nám všechna ta dřina vyplatila. Měl jsem od seriálu daleko skromnější očekávání, takže je vážně skvělé, že čísla jdou pořád nahoru. Otočení příběhu jiným směrem znamenalo, že se lidem nemusí líbit. Ne proto, že by seriál nebyl dobrý, ale nemuselo to být zrovna něco, co diváci chtěli vidět. V tomhle oboru nikdy skutečně nevíte, co publikum chce. Mohli už mít „Živých mrtvých“ plné zuby nebo mohli chtít, aby se příběh ubíral jiným směrem.  

Aniž bychom vypouštěli nějaké spoilery, nakolik je nová řada „Počátku konce“ odlišná?

Vlastně je to úplně jiný seriál! V první řadě se až tak moc nedělo, ale s tím je teď konec. Záběr druhé řady je opravdu působivý. Jsem nadšený, jak se to roztáčí! Myslím, že diváci budou opravdu příjemně překvapení, k jakému obratu v seriálu došlo. Podle mého názoru je druhá řada úplně jiný seriál. Postavy odjely z Los Angeles a vůbec neví, kam se vydají. Jsou to teď úplně jiní lidé. Naprosto se změnili. Už nejsme tak zmatení tím, co se děje, začínáme se vyzbrojovat a přepnuli jsme do módu pro „přežití“ na daleko vyšší úrovni. Je tam daleko víc akce. Byl jsem opravdu překvapen směrem některých věcí, tak jak to v nové řadě scénáristé vymysleli. 

Jakým vývojem si prošla vaše postava až do momentu, kdy se s ní potkáme v druhé řadě?

Byl jsem vážně v šoku a překvapený z některých změn, které provedli Travisovi! Musel jsem zavolat scénáristům a rovnou se zeptat „To jako fakt?! To vážně udělá?!“ (smích). Nechci toho moc prozrazovat, ale řekněme, že Travis má teď jiné priority a začíná na sebe víc brát odpovědnost. Dělá daleko vážnější rozhodnutí. Je daleko cílevědomější než v první řadě, kdy lpěl na svém idealismu a snažil se být celou dobu „dobrý chlap“. Teď si to rozmyslel. Takže teď už nemá problém se zbraněmi nebo s obětováním se a prostě dělá, co je třeba. Ale to je pouze má postava – velké změny proběhly i u dalších postav. I Madison si tak trochu prohodila role a prošla velice dynamickou změnou. 

V co doufáte u vaší postavy v druhé řadě?

Co bych od své postavy čekal? Rád bych věděl, co se děje! Scénáristé jsou velcí tajnůstkáři a neřeknou nám, co nás čeká dál. S každým novým dílem jsem stále zvědavý, co se bude dít. Ale samozřejmě bych byl rád, kdyby Travis přežil. Jsem rád, že se přetváří a mění, ale zároveň si myslím, že je velice konzistentní. Podstatné je, že je to stále základní kámen rodiny. Dá se na něj spolehnout. Nikam neodchází a ani to není žádný rapl! Je spíš solidnější a spolehlivější a doufám, že to tak vydrží. Travis je přímočarý chlápek, ale bude muset udělat pár těžkých rozhodnutí. To se mi na Travisovi líbí – není nijak komplikovaný. 

Jak daleko dopředu vidíte do scénáře? 

Skoro vůbec. Dostáváme je těsně před natáčením. Je to v řádu několika dnů – asi týden. Takže nemáme ani dost času na to, abychom zpracovali, co se děje, a ano, bývá to celkem výzva. Často bych si přál, aby nám říkali víc, ale tak tomu není. Často si říkám: „Ty jo, tak to jsem fakt nečekal. No páni! Wow!“ Ale vždycky to dává smysl. Není to jen náhoda – všechno to pasuje. Došlo tam ke spoustě překvapení a změnám. Tvůrci si ten seriál opravdu užívají, pořád přicházejí s těmi nejkomplikovanějšími situacemi, které my jako postavy musíme řešit. Naše postavy čelí problémům morálně, eticky, dle zásad lidskosti, ve smyslu toho, co znamená být rodina.

Jak náročné bylo natáčení ve vodě?

Vodu mám rád. Bylo to ale náročné. Ty dny byla zima a foukal vítr. Některé scény se musely natáčet několikrát, jelikož vítr skoro odfoukl světla nebo odplavala loď. Bylo to drsné, ale moc se mi to líbilo. Díky těmto zážitků vznikají úplně nové pocity k seriálu a postavám. 

Je to děsivé hrát s herci, kteří hrají zombie, když mají na sobě ten svůj make-up?

Ano! Nelíbí se mi to. Celou tu věc se zombie nemám rád, děsí mě to! Ale zvykám si.  Trochu už se uklidňuji a zvykám si na to, že vidím zombíky procházet se všude kolem. Travis a já už si na ten svět trochu zvykáme, ale pořád jsou tam chvíle, kdy mi je dost úzko, jelikož jsou opravdu velmi, velmi věrohodní a vypadají realisticky. Štáb odvádí neuvěřitelnou práci.

Jak se „Počátek konce“ liší od ostatních TV nebo filmových projektů, na kterých jste předtím pracoval?

Je to úplně něco jiného. Skutečně jsem nikdy nepracoval na tomto typu žánru – žádné velké týdenní akce a ani vzdáleně nic tak hororového a krvavého. Ani jako pro diváka, ani jako pro herce to nikdy nebyl můj šálek čaje, takže tohle je pro mě naprostá novinka. Nicméně, dobrý příběh je dobrý příběh a skvělá postava je skvělá postava a „dobře vyprávěný příběh“ je přesně to, o čem „Počátek konce“ je. Obzvláště mě fascinují situace, s nimiž si ti lidé musí poradit, a rozhodnutí, která musí udělat. Celý seriál bereme velice vážně a všechny nás to baví. A v nové řadě je navíc daleko víc akce. Navíc si myslím, že rodinný aspekt seriálu dobře funguje. Působí to velice lidsky, věrohodně.  Členové rodiny mezi sebou často nevychází, ale zároveň se milují a tím seriál dospívá. Stavíme na tom, s čím jsme začali v první řadě. Myslím, že první řada byla taková předehra. Například Strand je skvělý – všechno prozařuje! Madison se stále více prosazuje, pokud jde o vedení rodiny. Děti se v druhé řadě rychle vyvíjí. A tím je právě „Počátek konce“ tak jiný – tím množstvím mladé energie, kterou seriál má.

Co se vám nejvíce líbilo při natáčení nové řady v Mexiku?

Vlastně jsem v Mexiku natáčel už tři filmy. Líbí se mi jejich jazyk a duch tamního lidu. Místo je to velice pohostinné a velkorysé. Krajina je nádherná. A pak jsou tam samozřejmě vinice, jídlo, oceán, pláže... Na Mexiku se mi líbí hodně věcí! Studio, kde natáčíme – Baja Studio – bylo, myslím, původně postavené pro Titanic.