Kvůli honorářům přijdou o dávky!

 Pro romskou rodinu, která přežívá ze sociálních dávek, je odměna 50 tisíc za účast ve Výměně manželek velkou finanční injekcí. Jenže právě tyhle peníze je připraví o dávky, konkrétně o příspěvek na živobytí. Úřad práce jim totiž tenhle nečekaný bonus započítá jako majetek! A sníží jim o něj na několik měsíců dávky.

 Pokud by např. rodina brala příspěvek na živobytí ve výši 10 000 korun, tak kvůli odměně za Výměnu by tuhle dávku nedostala od státu pět měsíců. A protože se během tohoto týdne objevila ještě v jiné honorované televizní show, „stopka“ se ještě o pár měsíců protáhne… Naopak výši přídavků na děti a rodičovského příspěvku televizní „přivýdělek“ nijak neovlivní.

Devítičlenná rodina má pronajatý domek v Horních Ředicích u Pardubic. Celkem mají 7 dětí ve věku od dvou do 16 let. Matka je na rodičovské dovolené, otec je nezaměstnaný.

 Co vše může dostávat sociálně slabá 9členná rodina?

Rodičovský příspěvek (nárok na něj má rodič při celodenní osobní řádné péči o dítě do věku 4 let) je 3800 Kč.

Příspěvek na bydlení (nárok na něj mají domácnosti s nízkým příjmem, které nezvládají platit náklady na bydlení; řídí se normativními náklady a požádat si o něj může kdokoli, kdo má problémy s placením bydlení a žije ve vlastním nebo pronajatém obydlí). Přesné náklady na bydlení této konkrétní rodiny neznáme, není tak možné vypočítat přesnou částku.

Sociálně slabé rodiny navíc mohou získat i doplatek na bydlení. V jejich případě může jít dle kvalifikovaných odhadů o 7000–9000 korun.

Přídavky na děti (závisí na příjmu rodiny a věku dětí, pohybují se od 500 Kč do 700 Kč na jedno dítě). Na sedm dětí dostanou 4340 Kč.

Příspěvek na živobytí (peníze z tzv. systému hmotné nouze, stejně jako doplatek na bydlení). Neurčují ho tabulky, ale řídí se skutečnou situací rodiny. V tomto případě odhadem 10 000–15 000 Kč.

Podle výpočtů Blesku tak ve skutečnosti romská rodina na jí zmiňovanou sumu 38 000 korun nedosáhne! Jejich měsíční příjem tvořený dávkami se pohybuje okolo 30 000 korun (= 3300 Kč na hlavu).

Podle výpočtů Blesku je životní minimum pro tuto konkrétní rodinu s dvěma dospělými a 7 dětmi 21 750 korun.

Fotogalerie
7 fotografií