Renato Salerno. Díky pořadu Zlatá mládež zřejmě jedno z nejskloňovanějších jmen. A není se čemu divit, protože v televizi perlí. A to může lidi jak bavit, tak provokovat. "Diskuse nesleduju. Přijdu do styku s lidma, kteří neskrývají svoji tvář, a to jsou ohlasy: Love me! Kdyby byli negativní, tak bych je poslal do pekla. Kdybych jim vůbec odepsal," uvedl Renato k anonymním diváckým diskusím. Ze zlých komentářů si hlavu nedělá.

"Chytrý divák a lidé s otevřenou myslí se budou u Zlaté mládeže královsky bavit. Pochopí tu moji ironii a neutuchající humor, který občas není namístě, ale já si ho nedokážu odpustit. Šel jsem do projektu s tím, že se neberu vážně. Ale to lidi nechápou, protože jsou upjatí a prudérní. Je škoda, že se spousta lidí odmítá bavit a smát se. Hned by měli lepší život. Já za to nemůžu, že mají posrané životy. Ať jsem za arogantní svini pro lidi, kteří mě nemají rádi. Pro ty, kteří mě rádi mají, pro ty budu anděl."

Renato má maturitu z cestovního ruchu, po střední škole šel studovat audiovizuální tvorbu a pracoval také jako editor mediální agentury Isifa. "Dnes jsem příležitostný model a začínající zpěvák, ostatní věci, které se o mně píšou, jsou nepodložené blbosti," vysvětlil Blesk.cz.

Své štěstí chtěl také vyzkoušet přímo v České televizi při konkurzu na post moderátora. "Do projektu Zlatá mládež jsem se dostal díky kamerovkám do Dobrého rána. Ozvala se mi produkční. Přišlo mi to jako zajímavá nabídka spolupráce na zahraničním projektu. Velkou roli u mě také hrálo to, že nabídka přišla od veřejnoprávního média, že to nebude mít pachuť kontejnerové reality show," vysvětlil.  

A stejně jako ostatní úplně přesně nevěděl, do čeho vlastně jde. Když pak zjistil, co ho čeká, začal se i trochu bát. "Bál jsem se Chánova. V Banátu to bylo fajn, tam nás přijali s otevřenou náručí, i když my jim to moc dobře nevraceli. Co se stalo na konci vojenského újezdu, jsme brali jako podpásovku. Řekli jsme si, chcete mít svině? Tak je budete mít. Naše chování mělo své odůvodnění," uvedl Renato. "Líbilo se mi taky v Heřmanově Městci v domově důchodců. Často se mě ptají, kde bych žil, kdybych si mohl vybrat. Tak říkám v Heřmanově Městci. Kdybych nemusel být pečovatel nonstop," svěřil se.

I když měl největší strach z Chánova, nakonec byl příjemně překvapen. "Romové na nás byli moc hodní, navíc tam jsem to byl 100% já. Uvolněný, to mi psali i lidi. Tam jsem se sám sobě i líbil a stojím si za vším. I v domově důchodců, ale tam mě vykreslili hrozně sladce, jako dítě. Na jatkách na mě házel stín ten opar nechutnosti, která tam vládla. Pořád jsem se šklebil do kamery. 100% já jsem byl zkrátka v Chánově," dodal Renato.

Jak mezi sebou podle Renata pětice fungovala? "Já a Nicol jsme byli jediní, co si nelezli na nervy a mohli spolu být x hodin. Ostatní byli strašně sebestřední. Ať se tváří, jak chtějí. Michal jako lidumil, Jirka jako hlas lidu... ten jde do všeho po hlavě. To je také minus. Normální člověk první přemýšlí, než začne mluvit nebo něco dělat," vysvětlil. "Nebo třeba Michal. Ten se celé natáčení držel, ale v závěrečných rozhovorech to v něm bouchlo. Dal nám všechno strašně sežrat. Lidi nás nemůžou brát jako celek. To v žádném případě. Navíc, výběr těch dvou kluků mohl být šťastnější. Když to měla být zlatá mládež, tak bych si představoval spíš fotbalistu a nějakého fitnessáka a ne tohle."

Ať se může zdát Renato jakýkoliv, ve všech lokacích byl tím nejoblíbenějším antihrdinou. Čím to bylo? "Ono to bylo zrádné, ve vojenském újezdu všichni dělali, jak jsou v pohodě, ale pak o nás místní ,psycholog‘ prohlásil, že jsme banda sráčů. Ale je pravda, že v Chánově nebo domově důchodců jsem oblíbený byl. Já nemám potřebu se lísat. Kdo mě chce, tak mě osloví. Na sociálních sítích mě fanoušci zahlcují láskou. Líbí se jim, že jsem sám sebou. Nemám potřebu v sobě tlumit toho rebela nebo ofenzivní humor a ironii," svěřil se.

Renato se také přiznal, že ho účast v projektu určitě změnila. K lepšímu. "Změnilo mě setkání se seniory. Člověk má být vděčný, že je mladý. Říkat lidem, že je má rád, a líp přistupovat k cizím lidem a dávat ze sebe to dobré. Předtím, ne že bychom byli svině, ale určitá hladinka arogance tam je a vždycky bude," pokrčil rameny začínající zpěvák.

"Teď žiju víc naplno, energicky. To jsou takové kecy, ale je to tak. Během toho natáčení jsem začal mít úplně jiný drive. Byl to pro mě osobní progres," uzavřel Renato.

Fotogalerie
17 fotografií