Dámy, o nichž je řeč, mohou s přehledem nosit i nohavice. Figuru na to rozhodně mají, ale ony vědomě či intuitivně dávají přednost sukni – šatům nebo kostýmu. Jednou z nich je Dagmar Havlová, kterou v kalhotách uvidíte, když po ránu venčí psa, anebo celá mimo, nenalíčená nese nemocnému muži kastrůlky do nemocnice... A tato volba není jen pozůstatkem bývalé role první dámy. Jsou manželky prezidentů, jako Carla Bruni Sarkozy či Michelle Obama, jež při oficiálně neformálních chvílích suverénně vystupují v kalhotách. Dagmar Veškrnová se držela sukně už předtím, než poznala svého Václava. Jí prostě víc sluší, zejména francouzský, Jacqueline Kennedy inspirovaný styl, jenž si v poslední době osvojila.

Fotogalerie
1 fotografie


Šatům dává přednost i herečka Dana Morávková, která si image lady zpečetila rolí Andrey ve známém seriálu Velmi křehké vztahy. I když v dalším televizním příběhu na pokračování Ordinace v růžové zahradě, kam přestoupila, ji v prvních dílech navlékli do kalhot. Nutno podotknout, že byly velmi ženské – dlaň nad kotníky, à la Audrey Hepburn a samozřejmě s podpatky.

A panenkami v sukních jsou i Miss ČR plus Miss World Taťána Kuchařová a křehká zpěvačka Tereza Kerndlová. První z nich, Táňa, je jednou z mála miss odpovídající tradiční představě noblesní královny krásy. Kuchařové sice džíny sluší, ale na společenských, byť neformálních akcích se většinou objevuje v šatech a vysokých kramflecích. Zkrátka její image mladé lady je velmi zdařilá a uvěřitelná.

To samé platí pro Terezu Kerndlovou, kdysi zpěvačku z Black Milk, která jako ostatní hvězdičky a modelky byla zrcadlem populárních trendů ulice. V posledních měsících se ale správně našla v retro stylu inspirovaném koncem padesátých, érou šedesátých a začátku sedmdesátých let. Soudkovité sukně, krátké rozšířené kabátky, princes střihy, pár modelů v baby doll linii... Šaty ke kolenům nebo midi či mini - záleží na stylu. Po vzoru Brigitte Bardot podmalované oči, zhuštěná hříva vlasů, účesy hodné filmových hvězd šedesátých let... I takhle může mladá dáma vypadat.

Bohužel v Česku příliš panenek není. Naše slečny a paní, jak už bylo řečeno, horují pro kalhoty. Nejspíš z praktických důvodů. Jinak si to neumím vysvětlit. Každopádně vím, že muži sukně a odhalené nohy vítají. Včetně byznysmenů, jež kolegyním vyčítají uniformitu kalhotových kostýmů. A ony namítají, že se touto dámskou variantou pánských obleků chtějí ve světě mužů etablovat, být jim na roveň. A nechápou, že ženský element je v této sféře spíš přidanou hodnotou.

Mimochodem, ve srovnání s historií, jsou kalhoty v ženském šatníku v podstatě novinkou. Výdobytkem druhé poloviny dvacátého století. Ještě po válce vyzval pařížský starosta
Marlene Dietrich, aby opustila město, protože byla na ulicích v pánském obleku. A kalhotový kostým se začal akceptovat ve společenských, na výsost formálních situacích až koncem dvacátého století.