Marie (36), princezna dánská

Marie, princezna dánská
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com

Rodilá Pařížanka se nechala poprvé vyfotografovat s princem Joachimem na soukromé dovolené v Avignonu v roce 2005. Tentýž rok se princ rozvedl se svou první ženou. Náhoda? Kráska rozhodně v pořadí šestému čekateli na dánský trůn učarovala. On jí také. Přestože Marie mluví plynně francouzsky, anglicky, španělsky a italsky, neváhala se po zásnubách s Joachimem začít učit také dánsky. Mezi pikantnosti patří, že tento na první pohled noblesní pár miluje automobilové závody a box. Naposledy médii proběhla zpráva, že Marie v lednu porodila dceru, kterou si Joachim po třech synech velice přál. Jméno holčičky bude podle tradice zveřejněno až po křtinách.

Komentář Františky: S odkazem antické řízy si pohrávající toaleta z hedvábného šifonu je oslavou minimalismu, již volba našedlé barvy umocňuje. Princezna Marie aspiruje na ledovou královnu.

Victoria (34), korunní princezna Švédska

Victoria, korunní princezna Švédska
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com

Přestože se narodila v roce 1977, musela si princezna na přídomek »korunní« počkat do roku 1980, kdy přestal být upřednostňován mužský potomek. Jejími kmotry jsou norský král Harald V. a nizozemská královna Beatrix. Na rozdíl od přivdaných princezen v jiných evropských monarchiích se od Victorie očekává, že jednou skutečně nastoupí na místo svého otce Karla XVI. a bude vládnout (za přispění parlamentu). Přestože působí jako sebevědomá žena, ani ona se nevyhnula v jednadvaceti letech anorexii. Momentálně Victorii zaměstnává role matky. S manželem Davidem Westlingem (38) se jí 23. února 2012 narodila dcera Estelle Silvia Ewa Mary.

Komentář Františky: Pudrová starorůžová, reliéfní výšivka z perel kombinovaná jemnými volánky. Pěnu mořského příboje připomínající, důvtipně řasená sukně táhnoucí se do vlečky. Dokonalé!

Märtha Louise (40), princezna norská

Märtha Louise, princezna norská
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com

Neočekává se, že by kdy norská princezna, jediná dcera krále Haralda V., nastoupila na trůn. Přednost před ní má její bratr se svými dvěma dětmi. Norská princezna je navíc prapravnučkou britského krále Edwarda VII. Märtha se však vzdala svého výsostného postavení v Norsku (v zahraničí je i nadále oslovována jako Její Výsost), aby mohla žít normální život. Založila si vlastní firmu, která publikuje norské pohádky, píše knihy a jako certifikovaná fyzioterapeutka založila kliniku s alternativní medicínou. Je první aristokratkou, která platí králi daň z příjmu a která se objevila u soudu, když chtěla v roce 2007 pozastavit prodej své knihy. Tvrdí o sobě, že komunikuje se zvířaty a anděly. Má tři dcery.

Komentář Františky: Klenoty jsou úchvatné, protokolární šerpa s ostře růžovou toaletou příliš neladí. Mléčná, stříbřitě šedá či zastřeně pistáciová róba by byla barevně vhodnější.

Charlene (34), princezna monacká

Charlene, kněžna monacká
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com

Ani Charlene Wittstock si jistě neplánovala usednout jednou na knížecí trůn. Dříve závodně plavala a v roce 2000 dokonce reprezentovala JAR na olympiádě. V tomtéž roce se seznámila s monackým knížetem Albertem II. (53). Ale až po šesti letech se poprvé ukázali na veřejnosti jako pár. Ulovit monarchu nebylo pro Charlene vůbec lehké a málokdo věřil, že zatvrzelý starý mládenec opravdu požádal Charlene v roce 2010 o ruku. Svatba se konala loni 1. července. Už o líbánkách se vynořily zprávy, že to páru moc neklape, ale to manželé razantně popřeli. Se závodním plaváním skončila Charlene v roce 2007, nyní se věnuje cestování a charitě.

Komentář Františky: Úžasná látka, úžasné plátky lehounkého hedvábí. Promyšlená hra se siluetou – linie obnažených ramen, krátký útlý živůtek a velkolepá krinolína. Zde je efekt založený na látce a žádné jiné doprovodné ozdoby jej neředí.

Letizia (39), kněžna asturská

Letizia, kněžna asturská
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com

Než si vzala španělského korunního prince Felipeho, dosáhla významných úspěchů v žurnalistice. Mezi největší patří cena Larra v kategorii pro novináře do 30 let. Kněžna vysílala z Ground Zero po teroristických útocích 11. září 2001. Před svatbou s monarchou byla už jednou vdaná za svého učitele. Vydrželi spolu deset měsíců. Normálně by to byl pro katolickou církev problém, ale vzhledem k tomu, že předchozí sňatek byl jen civilní, přimhouřila oči. V roce 2004 se stala kněžnou. S Felipem má dvě dcery, Leonor a Sofii.

Komentář Františky: Pompézní a zároveň sexy rudá. Hedvábné, útlé tělo kopírující pouzdro k bokům prodlouženého živůtku a strukturální sukně. Zajímavé, půvabné, jen velikost psaníčka poněkud překvapuje.

Catherine (30), vévodkyně z Cambridge

Catherine, vévodkyně z Cambridge
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com

Loni 29. dubna se tehdy ještě Kate Middleton přivdala do nejpopulárnější evropské monarchie – té britské. Vzala si prince Williama, který má po princi Charlesi jako druhý nárok na trůn.

Jelikož Kate nemá aristokratický původ, není jí povoleno používat titul princezna. Svatbou sice získala život v luxusu a na výsluní, ale ztratila část své identity. V češtině její úplný královský titul zní: „Její královská Výsost princezna William Arthur Philip Louis, vévodkyně z Cambridge, hraběnka ze Strathearnu, baronka z Carrickfergusu, magistra umění.“ Ani slovo o Kate.

Vystudovala univerzitu v St. Andrew, ale momentálně se očekává, že bude vykonávat roli ozdoby po boku svého muže. Začala se věnovat charitě. Často ji média napadají, že trpí anorexií kvůli své vysoké a příliš štíhlé postavě. Pravdou je, že hubnout začala až pod drobnohledem všudypřítomných paparazzi.

Podle nejnovějších zpráv nepadla zrovna do oka Williamově babičce, královně Alžbětě II. Jak je vidět, rozhodla se kráčet ve šlépějích své zesnulé tchyně, princezny Diany (†36), která byla brána za černou ovci rodiny, mezi lidem však byla oblíbená. Stejně tak Kate.

Komentář Františky: Příklad sofistikované elegance, která na efektu neztrácí. Hra matu a lesku, hedvábný satén plus transparentní tyl. Výšivka tón v tónu. Takhle by měla v současnosti elitní aristokracie vypadat.