Všichni Habsburgové, kteří byli na českém trůně, navštěvovali brandýský zámek, protože byl jejich majetkem. Audience u císaře Karla je vojensko-historická slavnost, která se na zámku koná už od roku 2003.

„Od počátku na ni zveme členy rodiny Habsburgů, ale protože Otto měl vždycky hodně práce, pokaždé vyslal někoho za sebe. Sám přijel v roce 2006 a pak ještě v roce 2008. Protože mluvím německy, tak jsem mu pokaždé tlumočila,“ vyprávěla Blesku Nina Nováková.

Ranní kávička, šlofík a historky do půlnoci

Arcivévoda se v Brandýse zdržel vždycky dva až tři dny a bydlel v hotelu na náměstí. Každé ráno v osm prý už seděl u kávy, a i když měl nabitý program, vždycky si kolem druhé odpoledne zdřímnul, a pak ještě před osmou večer. „Pak vydržel čilý až do půlnoci. Dokázal hodiny a hodiny vyprávět o svatováclavské koruně stejně tak zasvěceně jako o počátcích Evropské unie. Obdivovala jsem ho, kolik má v sobě energie, a když jsem mu říkala, aby šetřil silami, vždycky s úsměvem tvrdil, že už nemá čas na to, aby si mohl dovolit odpočívat,“ říká Nováková.

„U starších lidí bývá typické, že se ve svých myšlenkách zaobírají minulostí. On byl ale tehdy ve svých 96 letech pravý opak – pořád něco plánoval a měl starost o budoucí generace,“ tvrdí arcivévodova přítelkyně a dodává: „Vždycky jsem měla problémy s autoritami a mým posledním vzorem byl ve třinácti letech Vinnetou. Po desítkách let jsem ale najednou potkala člověka, jehož každou větu, kterou řekl, si budu pamatovat do konce života.“

Smrt ženy ho zlomila

Už před dvěma lety v červenci šlo Otto von Habsburgovi o život a všichni jeho přátelé o něj měli velkou starost. Ve svém domě v Pöckingu u Mnichova spadl ze schodů a velmi vážně si poranil hlavu. „Tehdy se z toho vykřesal, ale zřejmě definitivně ho loni zlomila smrt jeho milované manželky Reginy,“ dodala Nina Nováková.

Svůj poslední dopis před svou smrtí Otto von Habsburg diktoval právě obyvatelům Brandýsa nad Labem. Bylo to u příležitosti vysvěcení Kaple blahoslaveného Karla v místním chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

Fotogalerie
1 fotografie