Praha tento týden žije módou. Mercedes-Benz Prague Fashion Week (MBPFW), jenž se cíleně zaměřuje jen na naši i slovenskou scénu, s kvalitou zahraničních fashion akcí srovnatelnou vervou podporuje český talent u nás i ve světě, s ní v plné parádě po prázdninách zahajuje společenskou sezónu.

Palác, skatepark, Národní galerie atd.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se z prodlouženého víkendu rozrostl na celý týden, je výjimečná událost s kosmopolitním přesahem, jež se stala navýsost ceněnou platformou pro podporu českého talentu na poli módní tvorby doma i ve světě. „Vybrané přehlídky jsou k vidění na nejprestižnějším módním portálu“ nechal se slyšet kreativní ředitel MBPFW Lukáš Loskot, což onen žádoucí kosmopolitní přesah potvrzuje.

Maraton fashion show téměř dvacítky něčím oslovujících, více či méně progresivních oděvních výtvarníků se začne odehrávat od pátku do nedělního večera v prostorech paláce ZIBA Muzea moderního skla v ulici Na Příkopě 20. A v sobotu v kulisách ramp Mystic Skateparku na ostrově Štvanice. Od pondělí se však v rámci podzimní edice MBPFW s označením S/S 16 nabízí doprovodný, s tématem módy, designu, užitého umění úzce související program, jenž MBPFW dává punc festivalu módy se zahraniční účastí.

V úterý se například nabízí setkání s českými šperkaři na výstavě KO-LEKTOR v NG ve Veletržním paláci. Ve středu je mimo jiné brunch s novými kolekcemi v LA GALLERY NOVESTA, ve čtvrtek od osmé večer až půl hodiny přes půlnoc probíhá (Ne)oficiální opening přehlídek v hotelu Emblem v Platnéřské ulici. A nejen pro fajnšmekry je téměř povinná výstava Schmuck 2015 & K.O.V. poskytující konfrontaci světové šperkařské špičky s invencí studentů pražské UMPRUM.

S MBPFW spojených akcí je spousta, včetně podniků pro vyvolené na pozvánky, k nimž náleží i gala večeře MBPFW plus magazínu Harper's Bazaar, kde porota z modelů pěti finalistů soutěže Mercedes-Benz Talent 2015 vybere ze zadaných, na libovolné téma ztvárněných materiálů nejlepší kreaci, jejíž autor získá titul nejtalentovanějšího návrháře a zejména možnost předvést svou kolekci na dalším Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku zdarma. Včetně focení pro časopis Harper's Bazaar a PR podporu ze strany MBPFW.

Za dozoru elity

MBPFW zdůrazňuje, že jeho ambicí je poskytnout oděvním tvůrcům příležitost zviditelnit se v mezinárodním měřítku, případně šanci odstartovat do světa. Proto organizátoři pozvali přední osobnosti artových módních médií. Do české metropole na MBPFW přijedou a programu se aktivně zúčastní např. zástupci v současnosti nejsilnějšího online módního média Nowfashion či stylového magazínu pro kulturně a vizuálně hladové Hunter, amerického měsíčníku W, který je pro 1,4 milióny čtenářů uznávanou módní a kulturní autoritou. A nebudou chybět ani kreativci z italského Vogue… Rovněž fashion nákupčí, profíci z velkých světových na módu zaměřených PR agentur.

Za zmínku rozhodně stojí i účast přednášejícího a trh českých butiků mapujícího zvláštního hosta Darii Shapovalove, která je jedna z nejvlivnějších osobností impéria módy, vášnivá propagátorka ukrajinských návrhářů a také novinářka, jež dokázala, že New York Times či britský Guardian odtrhl pozornost od válečných konfliktů její domoviny k módě.

Punc světové atraktivnosti rozhodně dodává i tvář podzimního MBPFW, v topce světového modelingu žádaná, od patnácti v Paříži a Londýně žijící pětadvacetiletá Češka Eva Doll, vlastním jménem Doležalová, do jejíhož modelingového portfolia patří tituly magazínů Harper's Bazaar a L'Officiel, editorialy pro Vogue, Cosmopolitan, Marie Claire a další jiné. Eva, která také hraje, bude nejen čestným hostem, ale objeví se i na mole.

A na světovém glancu MBPFW se podílí i další z českých topmodelek Niki Trefilová, jejíž hvězda stoupá strmě vzhůru a jen během prvního roku kariéry se pětkrát ocitla v magazínu Vogue!

Mindráky versus naděje

Mnozí Češi mají leckdy oprávněný dojem, že módu dělat neumíme. Zaostáváme ve vnímání oděvu, tvůrčí vizí za světem. Dokazuje to většinový vkus ulice, legíny pod sukněmi, tsunami batohů, svršků z Hudy sportu, potištěných triček, ponožek v sandálech. Obliba rádoby efektních fejků, vzývaná nuda uniformity… Naše veřejnost postrádá vzory, neboť gusto mnohých celebrit z showbyznysu rozhodně není inspirativním návodem. Ale i tak není důvod ke komplexu, k nedostatku módního, k stádnosti outfitů vedoucího sebevědomí a hlavně k podceňování kreativity české módní scény. Na vině totiž není impotence naší designérské invence, ale nedostatek prostředků na její prezentaci a také nezájem médií, fashion magazínů, jež převážně čerpají ze světových, styl určujících a inzerci nahrávajících značek. Tak to zkrátka je.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se snaží situaci i názor na kreativitu nepoznané české ateliérové fashion tvorby změnit. Minimálně ji světu i české ulici představit. A to je i úkol médií. Včetně nejčtenějšího deníku Blesk. V současné podzimní edici S/S 16 figurují Jakub Polanka, Denisa Nová, Chatty, Kateřina Geislerová, Petra Ptáčková, Martina Špetlová, trio LaFormela, Michal Kováčik, Zuzana Kubíčková, Miro Sabo – Praguekabinet, Pavel Brejcha, Monika Drápalová. A jsou i jiní – celkový seznam návrhářů včetně kompletního programu zájemci naleznou na webu akce.

Ne každý na kreace z dílen prezentovaných návrhářů finančně dosáhne. A ne každému padnou, jak se lidově říká, do noty. Ale jsou tady a leckdy konkurují modelům v buticích na Pařížské třídě a jejím okolí. Je podstatné o nich vědět, konfrontovat je se světem. MBPFW to umožňuje a ti, již se o módu zajímají, by neměli tuto akci prošvihnout. Alespoň ji v médiích, na webu zaznamenat.

P.S.

I já si, stejně jako ředitel MBPFW Loskot přeji, aby se česká móda nosila. Aby se kreativita českých tvůrců přetavila do dostupné konfekce. Kdy to bude, nevím. Zatím je v podstatě nakloněná jen zn. Pietro Filipi. Oděvní gigant OP Prostějov, který by mohl být pro návrháře šancí, není. Musí se prosadit sami, nejlépe ve světě. Myslím, že příležitost, jakou poskytuje MBPFW, zúročí málokdo. Téměř nikdo. Důvodů je víc. Ale i jeden z mnoha je úspěch, plod světem zaznamenaného MBPFW obrozenectví.

Na Facebooku MBPFW účast potvrdilo téměř tři tisíce lidí a nyní jich je možná ještě víc. Standing vstupenky na přehlídky v ceně 700 Kč jsou vyprodané, VIP pasy za 10 000 Kč nikoli, i když kdo na ně dosáhne? Ale spousta akcí má vstup volný…

Podstatné je, že o MBPFW sílí zájem, i když se soustředil jen na tuzemskou tvorbu, což byl velký risk. Zřejmě nejlepší bude citovat hlavního producenta MBPFW, spolumajitele galerie moderního umění DOX, finančníka a filantropa Václava Dejčmara, který se mimo jiné na téma MBPFW vyjádřil: „Každá vážně myšlená podpora české módy musí být důsledná a systémová. Jedině tak se tuzemští návrháři mohou stát rovnocennými členy světové návrhářské komunity. Zda a jak v této konkurenci obstojí, je už výhradně na nich. Nás každopádně těší, že se daří vytvářet prostor pro jejich plnohodnotnou prezentaci a MBPFW se stává jedním ze stěžejních motivačních prvků povzbuzujících místní kreativitu.

Většina přehlídek, gala akcí MBPFW se stejně jako v březnu uskuteční v budově ZIBA Muzea moderního skla. A opět se po majestátních schodech budou valit davy milovníků módy včetně snobů, již jsou lačni společenských i umění hodných zážitků.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Většina přehlídek, gala akcí MBPFW se stejně jako v březnu uskuteční v budově ZIBA Muzea moderního skla. A opět se po majestátních schodech budou valit davy milovníků módy včetně snobů, již jsou lačni společenských i umění hodných zážitků.

Tváří podzimního MBPFW se stala ve světě značně žádaná, od patnácti v Paříži a Londýně deset let žijící Češka Eva Doll, vlastním jménem Doležalová, do jejíhož modelingového portfolia patří tituly magazínů Harper’s Bazaar a L’Officiel, editorialy pro Vogue, Cosmopolitan, Marie Claire a další jiné. Eva, která také hraje, bude nejen čestným hostem, ale objeví se i na mole.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Tváří podzimního MBPFW se stala ve světě značně žádaná, od patnácti v Paříži a Londýně deset let žijící Češka Eva Doll, vlastním jménem Doležalová, do jejíhož modelingového portfolia patří tituly magazínů Harper's Bazaar a L'Officiel, editorialy pro Vogue, Cosmopolitan, Marie Claire a další jiné. Eva, která také hraje, bude nejen čestným hostem, ale objeví se i na mole.

Kreativní ředitel MBPFW Lukáš Loskot a renomovaná oděvní výtvarnice Liběna Rochová, která na UMPRUM vede ateliér designu oděvu a obuvi, v němž vychovala pár talentů, o něž se svět zajímá.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Kreativní ředitel MBPFW Lukáš Loskot a renomovaná oděvní výtvarnice Liběna Rochová, která na UMPRUM vede ateliér designu oděvu a obuvi, v němž vychovala pár talentů, o něž se svět zajímá.

Bývalá supermodelka Daniela Peštová je především spjatá s pražským, v zahraničí velmi ceněným Designblokem, nicméně MBPFW si ujít nenechá.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Bývalá supermodelka Daniela Peštová je především spjatá s pražským, v zahraničí velmi ceněným Designblokem, nicméně MBPFW si ujít nenechá.

K suitě celebrit patří i Daria Shapovalova, která je jedna z nejvlivnějších osobností impéria módy, vášnivá propagátorka ukrajinských návrhářů a také novinářka, jež dokázala, že New York Times či britský Guardian odtrhl pozornost od válečných konfliktů její domoviny k módě.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

K suitě celebrit patří i Daria Shapovalova, která je jedna z nejvlivnějších osobností impéria módy, vášnivá propagátorka ukrajinských návrhářů a také novinářka, jež dokázala, že New York Times či britský Guardian odtrhl pozornost od válečných konfliktů její domoviny k módě.

Jedna z nejznámějších blogerek, s nadsázkou stylingu s oblibou pracující Ina Tina si kvůli březnovému MBPFW pronajala (někdo jí pronajal?) apartmá nedaleko Muzea moderního skla ZIBA, aby se na každý přehlídkový blok mohla převléknout. Zřejmě stejně rozverná bude i nyní.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Jedna z nejznámějších blogerek, s nadsázkou stylingu s oblibou pracující Ina Tina si kvůli březnovému MBPFW pronajala (někdo jí pronajal?) apartmá nedaleko Muzea moderního skla ZIBA, aby se na každý přehlídkový blok mohla převléknout. Zřejmě stejně rozverná bude i nyní.

První dojmy dámy ventilují už během přehlídky. A jejich výrazy míru zainteresovanosti jasně naznačují.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

První dojmy dámy ventilují už během přehlídky. A jejich výrazy míru zainteresovanosti jasně naznačují.

Model z kolekce české zn. Odivy Ivy Burkertové, absolventky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Model z kolekce české zn. Odivy Ivy Burkertové, absolventky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Kreace Zuzany Kubíčkové, jejíž tvorba je synonymem ženskosti, citlivé kombinace barev a starých textilních technik aplikovaných v moderním oděvu.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Kreace Zuzany Kubíčkové, jejíž tvorba je synonymem ženskosti, citlivé kombinace barev a starých textilních technik aplikovaných v moderním oděvu.

V Praze vystudovala chemii, v Londýně, kde žije a tvoří, jednu z nejprestižnějších návrhářských škol Central Saint Martins. Je jednou z nejúspěšnějších českých návrhářek, která své modely kromě Londýna prodává v Miláně a Hong Kongu.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

V Praze vystudovala chemii, v Londýně, kde žije a tvoří, jednu z nejprestižnějších návrhářských škol Central Saint Martins. Je jednou z nejúspěšnějších českých návrhářek, která své modely kromě Londýna prodává v Miláně a Hong Kongu.

Z kolekce Pietro Filipi, kde se na dámské kolekci podílel designérský tým Marthy Bryxi, Margaridy Machado, Lay Sedlákové plus Anny Tuškové.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Z kolekce Pietro Filipi, kde se na dámské kolekci podílel designérský tým Marthy Bryxi, Margaridy Machado, Lay Sedlákové plus Anny Tuškové.

Ukázka tvorby mnohými adorovaného a mnohými za vykrádání sama sebe a nedostatek pokory kritizovaného absolventa pražské UMPRUM a pařížského Institutu Francais de la Mode, Jakuba Polanky, jenž pracoval v designérském studiu ikonického Philippa Starcka, je jedním z designérů roku vyhlášených Czech Grand Designem a podle Vogue Italia náleží k nejnadanějším návrhářům mladé generace.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Ukázka tvorby mnohými adorovaného a mnohými za vykrádání sama sebe a nedostatek pokory kritizovaného absolventa pražské UMPRUM a pařížského Institutu Francais de la Mode, Jakuba Polanky, jenž pracoval v designérském studiu ikonického Philippa Starcka, je jedním z designérů roku vyhlášených Czech Grand Designem a podle Vogue Italia náleží k nejnadanějším návrhářům mladé generace.

Tvorba jedné z legend českého módního návrhářství Denisy Nové, která se pod zn. DNB prezentuje od roku 1999.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Tvorba jedné z legend českého módního návrhářství Denisy Nové, která se pod zn. DNB prezentuje od roku 1999.

Palác ZIBA Muzea moderního skla v centru Prahy Na Příkopě 20, kde se bude konat většina prezentací vybraných autorů.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Palác ZIBA Muzea moderního skla v centru Prahy Na Příkopě 20, kde se bude konat většina prezentací vybraných autorů.

Show probíhá nejen na molu, ale i v hledišti, které je pro řadu návštěvníků vítaným polem exhibice. Zejména blogerů, k nimž patří i Ina Tina, která se na březnovém MBPFW předvedla v péřovém kabátu od Markéty Martíškové, jenž měl být podle Iny protestem proti reklamě, komerci a politice… Jak klasik praví, show must go on.
Autor: Archiv Blesku, MBPFW

Show probíhá nejen na molu, ale i v hledišti, které je pro řadu návštěvníků vítaným polem exhibice. Zejména blogerů, k nimž patří i Ina Tina, která se na březnovém MBPFW předvedla v péřovém kabátu od Markéty Martíškové, jenž měl být podle Iny protestem proti reklamě, komerci a politice… Jak klasik praví, show must go on.