Vratislav Brabenec je dlouholetým přítelem Václava Havla. Tyto dva muže spojuje celá řada věci, od undergroundové hudby, přes psaní textů až po podpis Charty 77. Na oslavě Havlových narozenin se pořádně odvázal a dokázal, že nezapomněl na „rockové srdce“, které mu bije v těle.

Během večírku si stihl Brabenec zalaškovat s bývalou ministryní zahraničí Madeleine Albright, které šeptal tajemná slova přímo do ouška. Pak jemně lechtal svými dlouhými vlasy ruměné tváře samotného oslavence.

Nakonec při odchodu z párty nezvládl koordinaci svých pohybů a švihnul sebou o zem. Jeho doprovod ve spolupráci s ochrankou posbíral nejen krabičku cigaret, ale také jeho saxofon a brýle. Starý hipík Brabenec ale vypadal, že na pády je zvyklý a seznámení s tvrdou zemí nijak nenarušilo jeho klid.

Kromě psychické újmy, kterou Madeleine Albright s americkým šarmem zamaskovala, se tedy dá konstatovat, že se nikomu nic horšího nestalo.

Fotogalerie
7 fotografií

Kdo je Vratislav Brabenec?

Hraje na altsaxofon, basklarinet, klarinet a zpívá. Je znám především z klasické sestavy hudební skupiny The Plastic People of the Universe, jíž byl členem v letech 1972 - 1982 a od roku 1997 dodnes. Rovněž je autorem mnoha textů skupiny, zejména z alb Co znamená vésti koně a Maska za maskou, úpravy textů ze Starého a Nového zákona (v letech 1964-1969 studoval evangelickou teologii na Komenského bohoslovecké fakultě v Praze). Roku 1976 byl spolu s ostatními členy PPU z politických důvodů zatčen a vězněn (tento rozsudek byl v roce 2003 zrušen Nejvyšším soudem), po propuštění podepsal Chartu 77. Roku 1982 byl Státní bezpečností donucen emigrovat do Kanady, odkud se vrátil roku 1997 a znovu připojil se ke skupině.