Karel Roden je zřejmě nejznámější český herec v zahraničí. Jako jeden z mála tuzemských umělců totiž získal větší role ve vysoko rozpočtových amerických filmech.

Fotogalerie
3 fotografie

Jenže Roden stále více než k herectví tíhne k zemědělství. V obci Skrýšov, kousek od Sedlčan, si herec koupil barokní zámek, ke kterému patří několik rybníků a hektary polností. A na nich teď začal Roden hospodařit.

„Karel se změnil v normálního zemědělce,“ přiznává překvapeně hercova partnerka, herečka Jana Krausová. A Roden si roli sedláka a hospodáře vzal pořádně k srdci. Do rekonstrukce Skrýšovského zámku už investoval miliony a další ještě hodlá investovat. A navíc začal na svých polích a pozemcích pracovat jako zemědělec.

I díky tomu se mu podařilo od Česka a Evropské unie získat zemědělské dotace. Podle výpisu na internetových stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu získal Roden celkovou dotaci ve výši 56 408 korun.

„Ta výše dotace je samozřejmě v porovnání s tím, co si Karel vydělá jako herec zanedbatelná, ale to, že si o dotace požádal, potvrzuje jeho pověst dobrého hospodáře, který využije všechny možnosti,“ pochvalují se ve Skrýšově místní nového souseda, se kterým prý zatím mají jen ty nejlepší zkušenosti. „Pan Roden se chová tak, jako by žil tady na vesnici od nepaměti,“ říká jedna z obyvatelek Skrýšova.