V půlce 80. let se Havel zmítal mezi manželkou a milenkou, s níž čekal dítě, avšak vzhledem k tehdejší situaci ji poslal na potrat.

Nerozhodný Vašek

„S*re mne, že nejsem schopen žít ani s Olgou, ani bez ní, že nejsem schopen se rozhodnout, že chci žít jen s Tebou, že nejsem schopen Ti zajistit aspoň trochu relativního štěstí,“ napsal Václav své milence Jitce. Nakonec to za váhavého Havla rozhodla manželka!

„Ten plánovaný rozhovor s Olgou už byl! Sama si ho vyžádala... Tak jsem jí řekl vše, co jsem chtěl říct, trvalo to asi dvě hodiny, byl to hovor velmi klidný, věcný, rozumný: ba zdálo se mi dokonce, že některé aspekty věci vidí dokonce Olga reálněji a lépe než já,“ svěřil Václav milence v dopise otištěném v knize Jitky Vodňanské – Voda, která hoří.

Konec nadějí

I přes požehnání, jež se jim ze strany manželky dostalo, se Václav k rozvodu s Olgou nerozhoupal. Ač zpočátku žili ve třech, Havlové to časem vadilo. Důkazem toho je zápis z deníku z února 1986. „Olga se začíná trápit víc a celá křehká rovnováha dopadá s ještě větší tíží na všechny. Nikdo se nikoho nedokáže vzdát,“ zapsala si tehdy Vodňanská.

Nejhorší období si Jitka s Václavem prožili v roce 1987. „Olga ho přestává pouštět na naše důležitá setkávání. Na mé narozeniny. Václav měl strach, že ho opustím. Poznával svoje limity,“ posteskla si.

Ultimátum

Konec nadějím na rozvod přišel ale až v červenci 1988. „Dala mi ultimátum: že když budu trávit nějaký kus prázdnin s tebou, v září se se mnou rozvede,“ napsal Václav Jitce. „Uvažoval jsem samozřejmě o tom, že nebudu žádné ultimátum přijímat... Ale posléze jsem zjistil, jak se ostatně dalo čekat, že na takový zásadní postoj nemám,“ přiznal si Havel.

„Ona to totiž tentokrát myslí už vážně a já jsem taková zříceninka, která touží jen po tom mít klid a nemít komplikace, takže si neumím představit, že bych podstupoval nějaké rozvody a s nimi spojená dusna,“ rozepsal se Václav.

„Nehledě k tomu, že z nějakých tajemných důvodů nejsem schopen měnit svůj život a začínat nějaký jiný, i kdybych měl jakoukoliv zlou ženu a kdybych jakkoliv miloval jinou. Nepochybně se ti jevím jako srab, který je beznadějně pod pantoflem,“ dodal bývalý prezident.

Rozešli se až kvůli Dáše

Milostný trojúhelník trval až do smrti Olgy, která 27. ledna 1996 podlehla rakovině. Ani poté se Václav nepřestal s Jitkou stýkat. Definitivní tečku za jejich 14 let trvajícím vztahem udělala až prezidentova svatba s herečkou Dagmar Veškrnovou (65) v lednu 1997.

VIDEO: Bolestné tajemství Dagmar Havlové: Pláč a strach kvůli kolegyni!

Video
Video se připravuje ...

Bolestné tajemství Dagmar Havlové: Pláč a strach kvůli kolegyni! Blesk TV

Fotogalerie
17 fotografií