„Jeho dcera Johanka čte Jánovi na pokoji knihy. Poslal jsem jí naši oblíbenou od Jordana Radičkova My vrabčáci a zvlášť část s názvem Tělocvičné tričko. Tu jsme spolu v 80. letech při hospodských posezeních četli pořád dokola. Den předtím mu četla z Knihy džunglí,“ prozradil režisér.

Rychlíka se Sedalem seznámil v roce 1980 v pražské undergroundové hospodě U Šupů kytarista Emil Pospíšil. „Několik let jsem pak u Jána v Praze bydlel, když žil s Dášou Voňkovou. Od roku 1982 jsme spolu byli v HaDivadle, v té kultovní éře,“ zavzpomínal Rychlík.

Nejlepší je Jána naštvat

I přes vážnost situace Rychlík připomněl humor a nadsázku, které jsou oběma díky dlouholetému přátelství společné. „Nejlepší je Jána naštvat, to se hned probere. Já bych mu řekl, že mě pobytem v nemocni nas*al, ale on by mi to hned vrátil. To ne, to tys mě nas*al. Jako bych ho slyšel!“

Rychlík se sešel se Sedalem před kamerou mimo jiné ve slavném filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág. Vadí mu, že se o jeho příteli mluví především jako o seriálovém herci. „Zapomíná se, že byl a je skvělý avantgardní divadelník. A dokonce hraje na foukací harmoniku na slavném elpíčku Šafrán s Vlastou Třešňákem a Petrem Lutkou, jehož celý náklad nechali komunisté zničit,“ podtrhl.

Útočník je psychopat?

Samotný incident u nonstopu na Dvořákově ulici, po kterém skončil Sedal s poraněním hlavy v nemocnici, okomentoval herec a režisér na sociálních sítích s tím, že nechápe, jak může někdo brutálně a zákeřně zaútočit kvůli jedné cigaretě. „Ten útočník trpí nějakými psychickými problémy, údajně má bipolární poruchu a bere prášky. Tudíž by neměl chlastat,“ řekl doslova Rychlík.

 „Musíme věřit a doufat,“ vzkázal všem, kteří podobně jako on drží vážně zraněnému příteli palce. Bude to potřeba, herec bohužel ještě nemá vyhráno. „Mohu jen potvrdit, že pacient je nadále ve vážném stavu,“ uvedla Petra Veselá, mluvčí FN u sv. Anny.

Co se stalo?

Před svým oblíbeným lokálem požádal herec minulý týden o cigaretu jiného hosta. Ten zareagoval zcela nepochopitelně. „Úplně nesmyslně ho udeřil. Je to psychouš, pako,“ řekla Blesk.cz na adresu útočníka barmanka. Sedal útok nečekal, po dalších úderech skončil ve vážném stavu na chodníku. Policie útočníka (32) zadržela. „Putoval do vazby, vyšetřujeme jej pro těžké ublížení na zdraví,“ řekla policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Břetislav Rychlík o Jánu Sedalovi

Mánička, androš, chartista, Gagarin, bábkár, avantgardní spoluhráč z HaDivadla, foukací harmonikář, lidový zpěvák, cíglfelďák, bédňák od Vargu, první slovenský konzument pomfritů v rodině Mekyho Žbirky, otec Johanky, vynálezce tmy v kokosovém ořechu.

VIDEO: Ján Sedal si zahrál i v oblíbených Četnických humoreskách.

Video
Video se připravuje ...

Tragédie seriálové hvězdy: Oblíbený herec je po napadení v umělém spánku! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
9 fotografií