Publikace Rebelka pod zámkem, jejíž křest proběhl 10. října v pražkém Neoluxoru, popisuje bez příkras lidské osudy a způsob, jakým jsme ovládáni jinými lidmi, a jak nás to může na celý život negativně poznamenat. Věnuje se i tak drsným tématům, jako je domácí násilí.

„Ani já, ani moje sestra jsme nebyly dětmi lásky. Matka tvrdila, že k sexu s otcem svolila pouze dvakrát, prý ‚deset vteřin a dost‘, protože si přála mít chlapečka. Nám holkám, protože ‚ten debil kluka udělat neumí‘, bylo sděleno, že otec je úchyl,“ cituje šokující úvod knihy vydané nakladatelstvím Petrklíč web e-mostecko.cz.

Autorka Ava Lackovská přitom sama přiznává, že čerpala mimo jiné i z vlastních zkušeností. „Jestli se někdo někde setká s domácím násilím, jinou formou týrání či se pohybuje někde ve špatných vztazích, v knize se najde a pomůže mu to postavit se proti tomu a odejít z toho, budu velmi ráda a tím bude naplněn hlavní smysl této knihy,“ uvedla debutující spisovatelka z Litvínova, která Rebelku pod zámkem psala s přestávkami tři roky.

Kvůli náročnému tématu a nedostatku sebevědomí prý dokonce psaní na čas úplně odpískala. Nakonec ji ale rodina přesvědčila, aby pokračovala a knihu vydala. Podpory se jí ostatně dostalo také od dcery Zuzany Tvarůžkové, kterou známe coby reportérku a moderátorku z ČT24.

VIDEO: O domácím násilí promluvila také cvičitelka Hanky Kynychová. Partner ji bil a držel doma!

Video
Video se připravuje ...

Cvičitelka Hanka Kynychová přiznala domácí násilí! Partner mě bil a držel doma! Blesk TV

Drsné příběhy už dávno znala z matčina vyprávění. „Možná se bude kniha některým lidem zdát trochu moc otevřená a tvrdě napsaná, zvláště pokud jsou zvyklí některé věci zcela neodkrývat. Právě v tom je kniha jiná. Ale mamka má obrovský dar pro jazyk a slovo, tak by to snad nemělo nikoho urážet,“ obhajovala maminku i její dílo Zuzana.

„Mamce se v knize podařilo prolomit obrovskou bariéru. Mám za ni obrovskou radost, cítím určitý vděk. Výtisk této knihy dokazuje, že pokud někdo má nějaké plány a sny, může si je plnit,“ dodala pro e-mostecko.cz.

Sama se před několika lety vydala za svým snem a podařilo se jí najít svého skutečného otce z Kuby, kterého jí doma dlouhou dobu tajili. Přes sociální sítě se s ním dokázala spojit a zjistit o něm něco víc, přesto za tátu stále považuje muže, který jí dal své příjmení a celý život ji vychovával.

Fotogalerie
12 fotografií