Pečovatelka už neopouštěla byt, byla závislá na péči dcery. „Maminka byla čtrnáct dní v léčebně v Janově. Máme blízko chalupu, navštěvovali jsme ji, ale její stav se, bohužel, strašně zhoršil. Už nemohla ani vstát,“ popisuje Jana poslední dny matčina života.

Vzali si ji domů, jenže plíce zničené ozařováním nepracovaly a matka se dusila. Nejbližší duše legendární herečky zemřela v nemocnici na pražském Karlově náměstí, kde ji lékaři napojili na dýchací přístroj a zbavili bolestí. „Teď už je jí dobře a určitě si tam nahoře povídá s Jiřinkou,“ dodala pečovatelka.

Jirásková původně slíbila pečovatelce za věrné služby zlatou cihličku a briliantové prsteny, které jí věnovali početní mužští obdivovatelé. Za služby jí totiž Jirásková neplatila jako jiným. Přitom ji její společnice doprovázela například i na karlovarský festival, do divadla.

Jezdila s ní do Malenic. Starala se dokonce už o hereččinu maminku Antonii (98), byla u ní, když v roce 1998 vydechla naposledy. Když ale Jirásková sepisovala poslední vůli, odkázala vše Janě Svítivé (59) z Malenic…

Fotogalerie
31 fotografií

Smrt Jiřiny Jiráskové:

Video
Video se připravuje ...

Rok od smrti Jiráskové: Adoptovala své filmové děti! David Vaníček, David Malík, David Turek, Petr Macek, hudba: danosongs.com