Pohřeb Juráskové proběhl ve středu ve strašnickém krematoriu, jehož malou smuteční síň hosté celou zaplnili. Se scénáristkou a dramaturgyní téměř tisíce pořadů a v první řadě pohádek a večerníčků se přišly rozloučit i mnohé známé tváře.

Mezi nimi byla i Dagmar Patrasová, která se smutnou zprávu dozvěděla po návratu z dovolené v Itálii. Do krematoria dorazila spolu s osobní asistentkou, kterou sdílí s manželem Felixem Slováčkem (74). Již při příchodu bylo na Dádě vidět silné pohnutí, které se snažila maskovat tmavými brýlemi.

I když se snažila být silná, emoce ji stejně během pohřbu přemohly. Slzy si z očí a tváře musela utírat kapesníkem a jen stěží našla sílu kondolovat pozůstalým. Ostatně se zesnulou Juráskovou se znala už víc než dvacet let. V 90. letech je dohromady svedla spolupráce na České televizi, kde byla tehdy Patrasová jednou z moderátorek Kouzelné školky. Její dramaturgii měla stejně jako v případě všech dalších dětských pořadů na starosti právě zesnulá Jurásková.

A jen co se Dáda dostala z pohřbu domů, přišla další rána. Principál Semaforu Jiří Suchý (85) oznámil, že zemřel herec a režisér Jiří Datel Novotný (†73). Ten společně s Dádou, Josefem Dvořákem a Josefem Bláhou tvořil čtyřčlenný tým expedice Adam 84 v Návštěvnících. Patrasová s Novotným působila na prknech právě Semaforu. "To je dneska strašně smutný den," plakala Dáda.

V Semaforu Novotný působil 28 let do roku 1997. Také poté s divadlem spolupracoval, režíroval představení Pět strun či Patero důvodů pro voo doo. Poprvé hrál v Kytici, poté se objevil v představeních Čarodějky, Člověk z půdy, Smutek bláznivých panen či Vetešník. Zpíval také na albu Kytice.

Jurásková pak v ČT (tehdy ještě ČST) pracovala už od roku 1958 a později spolupracovala externě. V příštím roce by od jejích začátků v televizi uběhlo šedesát let, svého významného výročí se však bohužel Jurásková již nedožila. Vzdát hold jí tak alespoň posmrtně přišel kolega Jiří Chalupa (71), dramaturg a scénárista, který se od ní mnohému naučil během spolupráce na legendárním Studiu Kamarád.

Tento oblíbený dětský pořad uváděla mimo jiné i Jitka Molavcová (67), která si na pohřbu také poplakala. Nechyběl zde ani Vlastimil Harapes (71), který dodnes s láskou vzpomíná na pohádku Anynka a čert z pera právě Juráskové. Baletní mistr tu ztvárnil jednu z hlavních rolí a dodnes ho mrzí, že pohádka není tak často reprízovaná. Podle něj za to může fakt, že zde hrála také Jiřina Švorcová (†83).

VIDEO: Patrasová o italském milenci: Udeřil do mě blesk! Už se i rozvedl!

Video
Video se připravuje ...

Patrasová o italském milenci: Udeřil do mě blesk! Už se i rozvedl! TV Barrandov

Fotogalerie
35 fotografií