Podle informací Blesku držitel čtyř ocenění World Press Photo už několik týdnů leží v pražské Fakultní nemocnici Motol a jeho zdravotní stav je velmi vážný.

Světoznámý český fotograf je v současné době napojen na přístroje. Nakolik je jeho stav vážný, zatím nikdo netuší. Jednou z možností jeho nynějších zdravotních problémů je celkové selhání organismu. Jeho nejbližší, kteří se těšili, že s ním za několik dní zapijí jeho 70. narozeniny, se tak nyní místo oslav vážně strachují o jeho život!

Kratochvíl emigroval v roce 1967. Žil v Rakousku, Švédsku a Nizozemsku, odkud se nakonec přestěhoval do USA. „Zakotvil jsem v americkém Los Angeles. Pak jsem se dostal i do New Yorku, kde žiju dodnes,“ vzpomínal před pár lety pro Blesk fotograf, který pobýval střídavě v Česku a za oceánem.

Díky práci pro proslulé časopisy a noviny dostal nabídku stát se fotografem filmových hvězd. Před jeho objektivem pózoval George Clooney (55), Jean Reno (68) i David Bowie (†69)...

VIDEO: Videoklip k písni Blackstar Davida Bowieho

„Najali mě, abych fotil, jak v Hollywoodu i jinde vznikají filmy. Tady jsem poznal hodně slavných,“ svěřil před lety Antonín, který pracoval nejen jako fotograf celebrit, ale také žurnalista na místech válečných konfliktů.

Prestižní práce

Kratochvíl se v roce 1972 oženil s Američankou a odstěhoval se do USA. Začal zde pracovat pro prestižní americké noviny a časopisy, jako je Playboy, Penthouse, Vogue, Rolling Stone, Los Angeles Times Magazine nebo Newsweek.

Jako žurnalista zaznamenával genocidu v Zairu a Rwandě, utečence v Bosně i v Afghánistánu, oběti epidemie AIDS v Zimbabwe či pašeráky drog v Guatemale. V posledních letech se věnuje mizející přírodě a kulturám.

V roce 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie. Je držitelem čtyř cen World Press Photo. Nyní je počtvrté ženatý, s českou manželkou Gabrielou žije střídavě v New Yorku a pražském Suchdole. Má celkem tři syny.

Ještě když byl Antonín Kratochvíl v plné síle, poskytl rozhovor časopisu Reflex, který vychází právě dnes.

Reflex
Autor: Reflex

Fotogalerie
19 fotografií