Jaroslav určitě není zrcadlovým dvojníkem rockové legendy, jakmile si ale oblékne kostým, přičísne vlasy, uhladí knírek, nasadí ten správný výraz a především spustí některý z hitů Queen, je to Freddie Mercury! Má dobře naučená snad všechna jeho gesta, a hlavně je znát, že se dokáže vcítit do duše slavného interpreta.

Freddieho poprvé zaregistroval v roce 1992, kdy se na počest hlavní hvězdy Queen konal velký koncert v londýnském Wembley. „Měl jsem tři roky, vzal si hřeben místo mikrofonu a začal ho imitovat u televize. A od té doby jsem poslouchal místo pohádek Queeny,“ říká Freddie z Hořic.

Několik let to jen tak zkoušel, vážněji se ale začal zpěvu věnovat od 13 let. Nahrával si své pokusy na magneťák a jak přiznává, až do 17 let se to nedalo vůbec poslouchat.

Nebýt Freddieho, nikdy by prý Jaroslav Břeský zpívat nezačal. To byla jeho motivace, tak se mu zpěv britské hvězdy líbil a chtěl ho co nejvěrněji napodobit.

„Zaujal mě celkově jako osobnost. Prostě chlap s knírkem, který řídí velký dav. Já jsem byl trochu exhibicionista už v mládí, tak se mi to líbilo, předváděl jsem se před rodinou a chtěl se předvádět i na pódiu,“ vysvětluje Jaroslav.

Impulz v jeho snažení přiblížit se svému idolu mu nejprve dodala učitelka zpěvu, ke které chodil na hodiny, když se zpěvem začínal. A pak hlavně Peter Freestone, osobní asistent a kamarád Freddieho Mercuryho.

Setkal se s ním v roce 2009, když měl za sebou už stovku vystoupení, na narozeninové party. Padli si do oka a od té doby jsou z nich dobří kamarádi.

Hodně mi pomohl vylepšit emoce ve zpěvu. A zvedl mne i psychicky, protože jsem si pořád nebyl jistý, že má moje snažení smysl. A on řekl mně i mé rodině, že na to mám, jen na sobě musím tvrdě pracovat. A dodal, že takhle podobnou barvu hlasu s Freddiem ještě nikdy neslyšel. Tak jsem vytrval a výsledky se dostavily,“ říká zpěvák.

Jaroslav Břeský nepolevoval v tréninku, stále se zlepšoval, poslouchal Queeny, třeba desetkrát dokola jednu písničku, snažil se vcítit do Freddieho osobnosti. „Myslím si, že teď už ho znám dokonale, i díky vyprávění Petera. Takže třeba vím, jaký si Freddie připravoval drink před koncertem. Vymačkal si do vody dva citrony a přidal lžičku medu.“

První vystoupení měl v 18 letech v jednom malém klubu. Pak vystupoval po vesnických slavnostech a na tancovačkách. Hodně mu pak pomohlo, že začal jezdit po akcích s hořickými muzikanty Vlastimilem Šafaříkem a skupinou Ego Retro Music.

Díky tomu se začínal dostávat do povědomí lidí v okolí a dodnes si toho velmi váží. Vystupoval v Polsku, v Německu a vrcholem jeho dosavadní kariéry byla soutěž ve Švýcarsku.

Uskutečnila se letos 4. září v rámci oficiální oslavy narozenin, kterou pořádal management Queen. Byla tam například Mercuryho sestra, manažer kapely, zvukaři kapely.

„A já jsem se dostal ze soutěžících z 30 zemí mezi pět vybraných a z nich mě pak vyhodnotili jako druhého nejlepšího za jedním klukem z Anglie. Byl jsem nadšený!“

K dokonalé image Freddieho dopomáhají zpěvákovi z Hořic perfektní kostýmy. „První mi zhotovila kamarádka Eliška Zajícová a v současnosti mi je šije paní Renata Tauchmanová. Obě pocházejí samozřejmě z Hořic! A jeden kostým mám ze Spojených států.“

Freddie Mercury byl promiskuitní, účastnil se divokých večírků a v 45 letech zemřel na AIDS. V tomto ho Jaroslav nenapodobuje. „Jsem jiného zaměření, mám stálou přítelkyni, Moniku (24), jsem s ní šťastný, takže mi stačí jedna žena pro celý život,“ říká a dodává: „Freddie byl hodně komplikovaná osobnost, ale měl velké srdce a rozhodně nebyl zlým člověkem.

Na prvním místě měl vedle hudby své přátele, vždy jim pomohl, nebyl to sobec. V soukromí to byl velmi plachý skromný člověk, nevkročil by třeba do společnosti, kdyby tam kolem sebe neměl kamarády. Říká se, že měl rád velké party, ale on na nich spíš byl v ústraní. Nechtěl být hlavní hvězdou. Úplný opak toho, co byl na pódiu, kde řídil dav.“

Jaroslav Břeský, kterému je nyní 27 let, má jasný kariérní plán. Až mu bude 40, chtěl by s imitováním skončit a začít se věnovat vlastní tvorbě.

„Nechtěl bych být »starý Freddie«, který vystupuje naživo déle než originál. Ale než skončím, strašně rád bych si splnil můj velký sen. A to zazpívat si jednou ve Wembley a s dalšími hudebníky tam udělat velkou poctu Freddiemu Mercurymu!“

Nedávno se mu splnil jeden menší, ale i tak významný sen. 5. listopadu vystoupil na koncertu v pražské Lucerně s Kamilem Střihavkou, Bohušem Matušem a dalšími hvězdami.

„Zpívali jsme písničky Freddieho, diváci byli nadšení a na konci jsme si vysloužili standing ovation. Bylo to úžasné. Po koncertě za námi přišel Peter Freestone a říkal, že to bylo úžasný…, a měl slzy v očích.“

Jaroslav věří, že má kariéru dobře rozjetou, ale nohama zůstává na zemi. „Sny jsou sny, ale když se mi všechny nesplní, co se dá dělat. Každopádně pro to udělám maximum,“ říká odhodlaně Jaroslav Břeský.

Na vlastní oči ho můžete vidět například 17. února v hradeckém Aldisu na charitativním plese a na jaře příštího roku pak bude vystupovat v rámci koncertního turné na počest Freddieho pod názvem České hvězdy zpívají Queen.

Fotogalerie
7 fotografií