Ze své tloušťky, která se pohybovala až na hranici tří set kilogramů, si Růžička dělal legraci. Nakolik však smíchem zakrýval smutek, je otázkou. „Byli jsme s Jirkou takový plnoštíhlí, tedy více plno než štíhlí,“ vyprávěla o synovi Helena po jeho smrti, když vzpomínala na italské natáčení Slunce, seno, erotika. „V Itálii měli sprchové kouty postavený pro hubený Italy. Takže Jirka se do něj napasoval, vešel se, ale jak na sebe pustil horkou vodu, tak nějak nabobtnal… Já byla v zoufalý situaci, on zůstal nahej ve sprše, ze který se nemohl dostat,“ smála se.

Dramaticky se Jirkova tloušťka zhoršila po odchodu od třetí manželky, která se mu starala o životosprávu. Po odchodu od ní se jeho stravovací návyky zhoršily, za noc dokázal vypít i 15 litrů koly. Od roku 1996 byl často hospitalizovaný, prodělal řadu mrtvic, infarktů a kolapsů, praskl mu vřed na dvanácterníku… Zemřel 20. února 1999 ve věku 43 let.

Poprvé si Růžička zahrál jako roční dítě, před kamerou se objevoval i coby školák a poprvé se výrazněji prosadil ještě před maturitou jako kuchtík ve Vorlíčkových Třech oříšcích pro Popelku. Pod vlivem obou rodičů se zkoušel přihlásit na konzervatoř, ovšem stejně jako kdysi Helena, ani on nepochodil. Absolvoval proto ekonomickou školu a chvíli se živil jako prodavač. Až komicky korpulentní postava a mámina „škola“ ho nakonec přivedly k filmu. Společně s Helenou pak vytvořili komickou dvojici i pro řadu estrád a zájezdových představení, s nimiž vystupovali až v americkém Las Vegas. Díky svým kilům se prosadil i v zahraničních filmových produkcích – zahrál si třeba v Mladém Indiana Jonesovi či slavné italské mafiánské krimisérii Chobotnice 6.

Fotogalerie
14 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Růžičková a její syn: Utíkal před máminou pozorností! Petr Macek, Jan Jedlička