Začátkem února spáchal čtrnáctiletý synovec moderátorky Ester Janečkové Filip sebevraždu. Od svých jedenácti let věděl, že je gay, ovšem na vesnici, kde žil, se nesetkal s pochopením a přijetím společnosti. Dokonce přestal chodit i do kostela, kde podle Ester Janečkové musel slýchat kázání místního kněze, který svými slovy podněcoval věřící k homofobním názorům. "Myslíme si, že Filip věděl, co se tam říká. A tím, že tam rodiče chodili každý týden, to mohl vnímat tak, že tomu naslouchají nebo že to tak vnímají," řekla moderátorka v otevřeném rozhovoru v pořadu Kvér Rádia Wave.

Vesnický kněz vs. světaznalý kněz

Zdrcená Janečková v rozhovoru také odhalila skutečné dění na pohřbu synovce, který byl pro média uzavřený. Místní kněz na samém konci obřadu kritizoval projev předsedy gayů. "Začal, že už nechtěl mluvit, ale že se musí ozvat na to, co tam povídal ten předseda gayů - že to rozhodně takhle není a že registrované partnerství je hrozný problém. Ať si lidi jsou homosexuálové, ale že se tak přece nemusí chovat," popsala Ester Janečková.

Katolický kněz, který káže v kostele na vesnici, kde Filípek žil, homosexualitu odsuzuje.
Autor: archiv Blesku

Vesnický kněz Marián Benko (45) z Dolního Přímu, který se účastnil pohřbu čtrnáctiletého Filipa, jehož rodina pravidelně chodí na jeho bohoslužby, vidí homosexuály jako nenormální lidi. O tom, jak je homosexualita špatná a zvrácená věc kázal místním každou neděli v kostele, kam nakonec synovec Ester Janečkové přestal chodit. Kněz mezi lidi šířil své homofobní teorie o tom, jak by se v naší společnosti mělo zakázat registrované partnerství. Zároveň nařknul gaye, že by se měli chovat jako „normální“ lidé a ne jako homosexuálové.

Zároveň si dovolil mluvit za zesnulého Filípka, čímž chlapcovy příbuzné dopálil doběla. "Já jsem Filípka taky znal a měl jsem ho rád. Jsem si jistý, že on by s tím, co tu zaznělo, nesouhlasil," prohlásil Benko nad rakví. To bylo pro moderátorku jako bodnutí do srdce. „To vy jste ho zabil, vy a lidi jako jste vy,“ přiznává v rozhovoru pro Wave, že vykřikla na pohřbu Filipa.

Kněží se ostře neshodli na pohřbu homosexuálního Filipa.
Autor: Blesk - Marek Pátek

Jak vidí homosexualitu pokrokový válečný kněz a prezident křesťanské akademie?

Naprostý opak vesnického kněze je katolický válečný kněz a Filípkův strýc Ivan Havlíček, který byl druhým knězem na pohřbu. Ten má za sebou několik misí v Afghánistánu, na rozdíl od vesnického kněze bere moderní společnost takovou, jaká je. Hrdě se staví za práva homosexuálů a vyvrací názory svého kolegy, když přiznává, že církev by měla přijímat všechny lidi bez rozdílu.

"Homosexuály vnímám jako každého jiného člověka. V církvi není žádný návod, ani instrukce, jak k tomu přistupovat. Měli bychom se učit mít druhé rádi takové, jací jsou. Jak kázal už Ježíš – co chceš, aby ti nečinili druzí, nečiň ty jim," řekl před časem Blesk.cz.

Katolický kněz Ivan Havlíček je Filipův strýc. Na rozdíl od místního faráře homosexualitu bere jako přirozenou věc.
Autor: Foto Blesk - Marek Pátek

Gayové jsou boží stvoření

S názory vesnického kněze Benka na homosexualitu rozhodně nesouhlasí  prezident České křesťanské akademie, kněz Tomáš Halík. "Skandál, který způsobil jeden z kněží na pohřbu synovce Ester Janečkové Filipa, tím, že se vyhrazoval proti homosexuálům, je z hlediska církve zcela nepřijatelný. Vnímáme lidi s homosexuální orientací jako boží stvoření. Všichni jsme si rovní. Každý, bez ohledu na sexuální orientaci, má právo na důstojný církevní obřad a odchod. Jsem přesvědčený, že ačkoli je názor kněze jakýkoli, měl by zachovat dekorum, a to zejména s ohledem na pozůstalé, popřípadě se svých osobních názorů zdržet,“ uvedl Halík pro Blesk.cz.

Tomáš Halík se vyjádřil proti homofobnímu knězi
Autor: Archiv Blesk