„Paní Rážová zemřela,“ dozvěděli jsme se od Markétiny sousedky, když jsme ji chtěli včera navštívit ve Vlašimi. „Domů se už nevrátila. Myslím, že zemřela v nemocnici,“ sdělila Blesku sousedka s tím, že Markéta odešla z tohoto světa o Vánocích. Tedy zrovna v období, kdy Česká televize reprízovala Pyšnou princeznu, nejslavnější film jejích rodičů...

Přišla o všechno

Jediná dcera »princezny Krasomily« Aleny Vránové a »krále Miroslava« Vladimíra Ráže se mohla chlubit titulem doktorky filozofie PhDr.. Ovládala čtyři světové jazyky, sjezdila celý svět a jako majitelka cestovky si nemohla na finance stěžovat. Všechno ale za poslední roky padlo za alkohol! Propila i svůj pražský byt, proto se před rokem přestěhovala do Vlašimi.

Radši chcípnu!

Právě tam ji Blesk loni navštívili poprvé. To už byla v zuboženém stavu. Přestože trpěla alkoholovou demencí a ledviny i játra vypovídaly službu, Rážová pila dál... „Nepřestanu. To radši chcípnu!“ řekla tehdy Blesku. Vyřkla tím nad sebou mrazivý ortel...

Video
Video se připravuje ...

Zemřela dcera Aleny Vránové: Před smrtí prosila mámu o pomoc! David Malík, Michaela Remešová

Krátce po naší návštěvě ji musela dcera Tereza (33), členka ženského vokálního kvarteta Yellow Sisters, umístit na tříměsíční detox na psychiatrii do pražských Bohnic. „Jsem po detoxu, ale další léčbu odmítám. Stejně piju víno,“ zavolala pro propuštění z psychiatrie Blesku Rážová.

Volání o pomoc

Toho dne večer pak poslala zoufalou esemesku: „Pomozte mi. Spím na ulici. Nemám, kam jít. Do Vlašimi se vrátit odmítám, chci žít zase v Praze.“ Následovala ještě další textovka ve znění: „Přijeďte sem za mnou do sklepa. Je tu zima a jsem tu bez vody...“

Když jsme ale na dotyčné místo dorazili, Markéta tam nebyla a její telefon už byl vypnutý. Od té doby už se nám ji nepodařilo zkontaktovat.

Z několika stran se ale začala šířit šuškanda, že už je »v pánu«. Když Blesk zavolal Markétině dceři Tereze, beze slov složila sluchátko. A její maminka Alena Vránová nebrala telefon vůbec. Kdo ale její úmrtí potvrdila byla spisovatelka Blanka Kovaříková, autorka knihy o jejím tatínkovi: 

Markéta dopadla tak, jak chtěla. Už si ale neuvědomila, jak moc ublížila své dceři a matce...

Spojila je Pyšná princezna

Natáčení Pyšné princezny v roce 1952 rozvrátilo dvě manželství. Vránová byla provdaná za komunistického básníka Pavla Kohouta a Ráž ženatý s herečkou Sašou Myškovou. Při natáčení pohádky se ale princ Miroslav do princezny Krasomily bezhlavě zamiloval a následovaly dva rozvody.

Vymodlené dítě

Rážovi a jeho první ženě zemřelo dítě, o to víc si pak přál potomka s Vránovou. Nedařilo se. Povedlo se jim to až po jejich církevním sňatku, který jim uspořádal přítel Zdeněk Štěpánek. Bylo to během dovolené na bývalé faře na Šumavě v Horní Vltavici. Markéta přišla na svět 4. května 1958.

Životní útrapy dcery slavné mámy: Opustil je otec

S Alenou Vránovou a Vladimírem Rážem žila do plnoletosti. Záletník Ráž manželce tak dlouho zahýbal, až si našla také známost. Ráž potom rodinu opustil. Sám se ještě jednou oženil, Vránová už zůstala sama.

Rozvod kvůli drogám

V roce 1979 se jí narodila dcera Tereza a v roce 1986 se rozvedla, protože její otec propadl drogám. Podruhé se provdala za Belgičana, ale ani tento vztah nevydržel.

Propila byt i firmu

Vystudovala filologii, udělala si doktorát a po revoluci si zřídila cestovní agenturu. Tlumočila. Procestovala celý svět a když před osmi lety propadla alkoholu, přišla o všechno, cestovku i pražský byt. Všechno propila.

Matka s ní nemluvila

Když Rážová propadla alkoholu a začala být těžce nemocná, prodělala mozkovou mrtvici. Matka Vránová se snažila ze všech sil svoje jediné dítě zachránit. Zařizovala a platila nemocnice. Markéta ale pila dál, byla na matku sprostá a tak se odcizily.

Alkoholová demence

Markétě alkohol zničil játra i ledviny a nastoupila alkoholová demence. Matka Vránová dokonce dceři nabídla, že ji věnuje ledvinu. Podmínkou zdařilé operace ale bylo, že Markéta přestane pít. To se ovšem nestalo.

Fotogalerie
14 fotografií