„Občas si dám skleničku,“ přiznala teď bez skrupulí Blesku Markéta, pár dnů poté, co ji z psychiatrické léčebny v Bohnicích propustili. Není jí pomoci, a že její matka Alena i dcera Tereza vynaložily veškeré síly, aby Markétu zachránily. Vránová byla dokonce ochotna dceři věnovat i kus svých jater, jen aby alkoholová demence nepostupovala. Mělo to ovšem jednu podmínku, Markéta by musela přestat pít, a to se nestalo. Naopak alkoholu holdovala dál, až skončila před třemi měsíci na detoxu.

Spím na ulici

„Já si žádné naděje s mámou opravdu už nedělám,“ sdělila tehdy Blesku Markétina dcera Tereza a dodala: „Babičku mámino chování doslova ničí, má slabé srdce a špatně to snáší.“ Vránová poslední měsíce Markétě už také raději nezvedá ani telefony. „Nebere mi to, nekomunikuje, to snad není ani máma, potřebuju pomoct, často spím na ulici,“ stěžovala si Blesku po propuštění z Bohnic Markéta. Byt má ve Vlašimi, nicméně se do něho z nepochopitelných důvodů odmítá vrátit. „Já chci žít zase v Praze, do Vlašimi už nechci, prodám to, nelíbí se mi tam. A nikdo mi v tom nechce pomoct,“ je umíněná Rážová.

Není jí pomoci

Blesk tedy zavolal Markétině dceři Tereze. „Co vám mám na to říct? Mámě není pomoci! Už jsme s babičkou zkusily všechno. Nevím, proč nechce domů do Vlašimi, na ulici ale rozhodně nespí, to vím moc dobře. Zase si jenom vymýšlí a svaluje vinu na druhé,“ míní Tereza, která žije pár kilometrů od Vlašimi a chce mít logicky matku pod kontrolou. Vránová je už stará na to, aby se dokázala o dceru alkoholičku starat. „Máma je na babičku jenom sprostá, nedivím se, že s ní nekomunikuje,“ říká Tereza s tím, že Markéta může svým chováním Vránovou jednou také zabít.

Fotogalerie
8 fotografií