Tváří v tvář jsme se setkaly s lidmi ze zasažených oblastí. Neztratili úsměv a já je velmi obdivuju pro jejich statečnost,“ prozradila Blesk Česká Miss Earth 2013 Monika Leová po včerejším návratu do Prahy.

Dojemná objetí

Monika s Terezou chodily do škol a přednášely dětem o životním prostředí. „Byly nadšené, hlásily se ostošest, překřikovaly se navzájem, až skoro nevydržely sedět na svých místech. Pak je stačilo všechny obejmout a byly radostí bez sebe,“ líčí Monika nezapomenutelné zážitky.

„Dojemné bylo, jak ke mně tamější lidé vzhlíželi, natahovali ke mně ruce a byli nadšení z pouhé mé přítomnosti,“ vzpomíná světová Miss Earth 2012 Tereza Fajksová.

Sjezdila planetu

Ta během roku svého kralování navštívila celkem 11 zemí. „Byla jsem na Mauriciu, Srí Lance, v Indonésii, Jižním Súdánu, Ghaně, Finsku a dalších zemích. Jsou místa, kde panuje až neuvěřitelná bída, a musím říct, že díky tomu se mi úplně změnily priority,“ říká Tereza s tím, že jí bylo líto, že doba, kdy byla úřadující miss planety Země, skončila.

Chtěla utéct

„Nepocítila jsem úlevu, spíš jsem byla smutná. Chtěla jsem s tou korunkou utéct,“ směje se Fajksová. A není se jí co divit. Korunka obsahuje diamanty , brilianty a safíry z 88 zemí světa a její hodnota sahá ke 315 milionům korun.

Bez korunky, ale bohatší

Když Tereza Fajksová odlétala na finále světové soutěže krásy na Filipíny, ve skrytu duše doufala, že korunku Miss Earth předá své krajance Monice Leové. Marně. Šperk v hodnotě neuvěřitelných 315 milionů korun získala Venezuelanka Alyz Henrich (23). Leová ale nelituje, zážitky z Filipín jsou prý mnohem cennější.