Když se kontroverzní muzikant neobjevil na tiskové konferenci k muzikálu k němuž napsal hudbu, vyvolalo to u zástupců médií řadu otázek. Blesk.cz se tedy na nepřítomnost Dana zeptal Mirjam Landy. "Dan má obrnu lícního nervu," sdělila nám režisérka rockové opery, která má v Divadle Broadway premiéru letos 10. října. "Stalo se mu to z proudící klimatizace. Nemůže nikam chodit do společnosti, jen ležet doma. Už to trvá dva měsíce," dodala Mirjam.

Landa tak dostává od doktorů patřičné léky a zotavuje se doma. Léčba bude trvat ještě nějakou dobu. "Jsme rádi, že to je vyléčitelné, báli jsme se, že by za tím mohl být nádor nebo něco podobného," oddechla si manželka známého zpěváka, který by se již v červenci měl objevit na festivalu Benátská noc.

Co je obrna lícního nervu a jak vzniká?

Příčina vzniku obrny lícního nervu není známá. Uvažuje se o vlivu prochladnutí či infekce. V uzavřeném kanálku, kudy lícní nerv prochází z mozku přes lebeční kosti do svalů, dojde k otoku, který způsobí stištění a nedostatečnou výživu nervu a tím i specifické projevy. Potížím často předchází vystavení se průvanu, například při jízdě autem s otevřeným okénkem. Postižený se pak ráno probudí a z koutku úst mu vytékají sliny. V zrcadle zjistí, že nemůže zavřít oko, které slzí. Nemůže ani mrknout, na postižené straně jsou vyhlazené vrásky. Příznaky naštěstí nejsou nevratné. Léčba trvá několik týdnů, podávají se kortikoidy. Nezbytná je profesionální rehabilitace.

Fotogalerie
5 fotografií