S hercem se přišla rozloučit jeho první láska Veronika Žilková s Agátou Hanychovou. Před rakev obě položily žluté květiny, pak usedly do první řady vedle nejbližší rodiny. Jakmile se ozvaly první píseň od Queenu, všem vytryskly slzy.

Nejdojemnější chvíle nastala, když se z reproduktorů ozvala Ukolébavka, kterou Michal Pešek nazpívala s Václavem Upírem Krejčím. Jeden mladík při ní dokonce omdlel. Smuteční řeč pronesla i přítelkyně Peška, která s ním žila v Holandsku. Po dojemném proslovu proběhla projekce několika scének z filmů, kde herec hrál. Upír Krejčí nahlas pláče. Vše proběhlo podle scénáře, který Pešek před smrtí sepsal.

Během pohřbu se promítaly Peškovy nej scénky
Autor: Martin Hurda, Martin Sekanina

Mezi smutečními hosty je Lukáš Vaculík, Zlata Adamovská, Veronika Freimanová, Jiří Krampol nebo Jiří Vondráček s manželkou. 

Na smrt čekal od února

Pešek čekal od února už jenom na smrt. Věděl, že jeho boj s rakovinou plic je prohraný. "Proto se tatínek také rozhodl, že chce umřít doma, a vrátil se z Holandska, kde žil," řekla Blesku hercova dcera Tereza Pešková (22). 

K jeho nejznámějším rolím před kamerou patří mladý kriminalista Jiříček z často reprízovaného Dietlova seriálu o skupině pražských policistů, v televizi vůbec dostal v 70. a 80. letech řadu příležitostí. Po listopadu 1989 ale herectví opustil, i když ne definitivně. Nejprve se stal poslancem za Občanské fórum a později se dal na podnikání, spoluvlastnil rockový klub nebo reklamní agenturu.

Byl také poradcem sociálnědemokratického ministra financí Iva Svobody, který musel z funkce odejít kvůli kauze poškozování věřitelů společnosti Liberta. Koncem 90. let, po roztržce Vladimíra Železného a jeho amerických partnerů v televizi Nova, působil Pešek nějakou dobu i jako konzultant Jana Vávry, který vedl tehdejší zbylé podniky CME. V posledních letech se Michal Pešek věnoval finančnictví nebo developmentu, v podnikání měl však vážné problémy.

Video
Video se připravuje ...

Rodina a přátelé z herecké bramže se rozloučili s Michalem Peškem Jan Jedlička, hudba: Kevin MacLeod

Fotogalerie
31 fotografií