„Zpíval dokonale. A byl krásný, takže si mnozí lidé mysleli, že je to opravdu holka,“ vzpomíná divadelnice Radka Tesárková, která Vojtu Dyka prvně spatřila když mu bylo asi dvanáct jako svatou Dorotu na koncertě pěveckého sboru Pueri Gaudentes.

„Už tehdy jsem byla přesvědčena, že to dotáhne daleko v hudbě. Mně i další posluchače jeho sopránový hlas nadchnul. Ale nemyslela jsem si, že bude hereckým idolem,“ přiznává Tesárková.

Divadlo kvůli slečně

O dívčí hlásek Vojta přišel v pubertě, zpívat však nepřestal. Na pódium se dostal třeba v amatérském divadle Ty-já-tr. Právě Radka Tesárková ho tam obsadila do původně semaforské hry Kytice.

Přišel snad do Ty-Já-Tru kvůli ní? „Ale ne! Byla za tím docela jiná ženská! Toužil po jedné mladé člence souboru!“ Mladistvá láska už samozřejmě dávno vyprchala, tato dívenka se však zřejmě svým půvabem zasloužila o to, že se Vojta dal na herectví.

V tátových stopách

Nezasvěcení trochu žasnou, jak se takovou mimořádnou hereckou a zpěváckou osobností mohl stát právě Vojtěch Dyk, syn dvou knihomolů – literárního vědce a archivářky. Nicméně genetické předpoklady by tu byly – Vojtův otec Radko Pytlík (83) není do sebe uzavřený intelektuál, ale barvitá osobnost se spoustou zájmů. Nejenže dokáže skvěle psát a zábavně hovořit – třeba o dobrém vojákovi Josefu Švejkovi a jeho autorovi Jaroslavu Haškovi – ale byl to i zdatný šansoniér.

Zpěv dokonce studoval, jak však sám s lítostí říká: „Hlas se nerozvinul, a proto jsem musel změnit obor.“ Radko proto nedávno upozornil, že má s Vojtou ledacos společného. „Pokud jde o hudbu, nejsou naše rovnoběžky zas tak odlehlé,“ vyznal se hrdě. Syn zkrátka tak trochu splnil tátův sen.

Hašek by se bavil taky

Vojta zase nedávno prozradil, že táta, přestože už byl ve zralém věku, s ním chodíval hrát fotbal na Letenskou pláň a hokej na Malou říčku do Stromovky. A také vysvětlil, že ptákoviny Nightworku jsou trochu inspirovány nápady tatínkova literárního oblíbence Jaroslava Haška, který vymyslel nejen Švejka, ale i recesistickou politickou Stranu mírného pokroku v mezích zákona a obchodoval se psy. I náklonnost ke krásným ženám po tátovi Vojtěch nejspíše podědil.

Vojtova maminka, Radkova druhá žena Věra, je téměř o třicet let mladší než její manžel. Ani Věra přitom není introvertní vědkyně – je zdatnou šéfkou uznávaného nakladatelství. Vojta navíc má v sobě i rodové dědictví Viktora Dyka, předválečného buřičského básníka, který nejprve inklinoval k anarchismu a posléze patřil k českým nacionalistům. Dodnes čtený Viktor Dyk buřičsky i skončil – utopil se ve věku 54 let v Jaderském moři.

Muž protikladů

Proč se právě z Dyka stal současný největší idol? Kromě fyzických předpokladů v tom zřejmě významnou roli hraje i to, že ho vlastně nikdo pořádně nezná. Novinářům se vyhýbá jak čert kříži a když už na nějaký rozhovor dojde, obvykle v něm moc otevřený není. Kolega Tomáš Poláček z MFD si po dokončení interview postěžoval, že zatímco s jeho kamarády z kapely Nightwork je legrace, a například Prachař nebo Soukup jsou výborní vypravěči, kteří dovedou pointovat, Vojta Dyk si ničím není jistý a vyprávět vlastně moc neumí. Navíc prý měl v průběhu celého rozhovoru pocit, jako by Dyk mluvil ze sna.

To však vůbec neznamená, že by Dyk nedokázal být vtipný. Když se uvolní a je mezi přáteli, dokáže být trefným glosátorem, na jevišti s Nightworkem nebo v divadelním souboru La Putyka se dokáže neuvěřitelně odvázat. Třeba o svém jménu vysvětloval, že by se sice měl jmenovat podle otce Pytlík, maminka ho však chtěla zbavit rizika, že se mu budou spolužáci ve škole posmívat, a tak mu dala své příjmení. „Nevím, jestli zvolila dobře,“ komentoval to Vojtěch s poukazem na angličtinu, kde slovo dick může znamenat penis.

Láska z jeviště

Hvězdu první velikosti udělaly z Vojtěcha Dyka už seriály Letiště a Velmi křehké vztahy. Skutečným idolem se se však stal až po vytvoření postavy mladého "kolouška" půvabné Lenky Vlasákové ve Vejdělkově komedii Ženy v pokušení.

Pověst neodolatelného svůdce mu pak pomohl zajistit i milostný vztah s herečkou Tatianou Vilhelmovou (33), čímž vytvořili českou obdobu Brangeliny, tedy hvězdného páru Brad Pitt a Angelina Jolie. Na konci roku 2010 je sblížilo společné účinkování v divadelním představení na motivy slavného francouzského filmu Bláznivý Petříček. Táňa Vilhelmová údajně právě v této době prožívala krizi svého vztahu s manželem Pavlem Čechákem, Dyk se rozešel s herečkou Markétou Frösslovou. Oba zhrzenci pilovali inscenaci a probírali své soukromí.

Okolnosti byly vzniku lásky velmi příznivé i jinak – scénář předpisoval protagonistům trávit dlouhé epizody v něžnostech a objetích, oba byli navíc na scéně občas skoro nazí. Milostná romance byla tedy mezi nimi skoro neodvratná. A  skutečně přeskočila jiskra. Po několika reprízách představení se Vojta s Táňou rozhodli nic netajit. Vilhelmová po přiznání nechtěla žít ve lži a tak sbalila své věci a i se syny Františkem (6) a Cyrilem (3) se odstěhovala k milenci.

Vlastně i tady existuje paralela k příběhu Brada Pitta a Angeliny Jolie. I je sblížila osudová role sexy manželů ve filmu Pán a paní Smithovi, která zahrnovala i odvážné milostné scény. I oni se rozhodli řešit svou situaci rázně a ukončit své předchozí vztahy.

Fotogalerie
17 fotografií

Nemoci a milenci

Láska Vojtěcha a Táni se partnerství Brada a Angeliny podobá i v tom, že neskončila po několika měsících a dále pokračuje. Tady se však už jejich osudy poněkud rozcházejí. Zatímco Pitt s Jolie od té doby vytvořili pevnou rodinu a mají kromě adoptovaných i tři společné děti, Dyk s Vilhelmovou zůstali spíše jen milenci. I když se oba na začátku zmiňovali, že by si přáli mít spolu potomka, zatím se na něj nedostalo. Situaci totiž zkomplikovala hereččina nemoc, zánět mozkových blan od nakaženého klíštěte.

Ani Dyk ostatně nebyl po celou dobu jejich partnerství v nejlepší kondici. Mediálně sledovaný byl například jeho kolaps při koncertě, kdy dokonce musela zasahovat sanitka. Oficiálně byla jeho důvodem běžná chřipka, je však pravděpodobné, že se projevil tak dramaticky kvůli totálnímu vyčerpání z práce i péče o rodinu.

Táňa ve stínu

Nepřítelem této hvězdné lovestory je i Dykova současná obrovská popularita. Se skupinou Nightwork tráví na koncertech většinu víkendů, nedávno byl i na turné s divadlem La Putyka ve Francii. Jeho slávu nyní ještě posílil film Tomáše Řehořka Signál, v němž Vojta vytvořil s Kryštofem Hádkem dvojici sympatických podvodníků, kterým nejsou lhostejné ani vesnické krásky.

Kdysi neméně populární Táňa, které nemoc a rodinné povinnosti poněkud přibrzdily kariéru, je nyní poněkud v Dykově stínu. Odborníci ale prorokují, že s některým z dalších filmů se Vilhelmová mezi královny českého herectví vrátí. A pokud je zmiňována Vilhelmová jako královna – třeba její vztah s mladším Dykem skončí jako v pohádce, kdy kolem nich bude pobíhat houf vnoučat.