Stalo se tak poté, co Töpfer den po svém jmenování do funkce zrušil už dávno připravovanou hru Amadeus v režii Vladimíra Morávka, kde měl Frej hrát císaře.

Mezi herci tím vypukla drsná válka. Ladislav Frej (70) se pustil do budoucího šéfa vinohradského divadla Tomáše Töpfera (61). „Odcházím. Pro mne je Töpfer buran.“ A vzápětí v emotivním proslovu na jeho adresu použil slova jako idiot, lenoch, šváb... Blesk chtěl slyšet reakci Töpfera. Ten ale ihned telefon položil.

Chová se jak ředitel zeměkoule, říká Frej

„Töpfera jsem nikdy nemusel, ale že tu hru zakázal, považuji za nehorázný čin. S tím člověkem nechci nic mít, je to idiot, to raději půjdu o dům dál. Ať jde Töpfer do pr***e,“ prohlásil Frej.Töpfer se chová jako ředitel zeměkoule. A vůbec nerozumím tomu, kde to sebevědomí bere. Vždyť je to platfusák a na jevišti obrovský lenoch!“ dodává.

Töpfer o osudu Amadea rozhodl neoprávněně. Do funkce coby ředitel divadla nastupuje až v září a do té doby o chodu divadla a repertoáru rozhoduje dosavadní umělecký šéf divadla Martin Stropnický a ředitel Jindřich Gregorini.

Video
Video se připravuje ...

Ladislav Frej se ostře postavil pro Tomáši Töpferovi Jan Jedlička, foto: archiv

Smlouvu s divadlem má Frej jako důchodce na rok, tedy do 31. prosince 2012, to hercovi ale nebrání odejít třeba zítra.

„Jako »prduch« můžu odejít, kdy chci. A vážně odejdu. Opravdu hluboce nesouhlasím s tím, jak Töpfer začíná už teď zasahovat do chodu divadla, a nevážím si ho jako člověka vůbec. Je to línej herec, který se do senátora, ředitele divadla, režiséra, pedagoga AMU sebevzhlíživě stylizuje. Jeho mnohoobročnictví ve mně vzbuzuje nedůvěru hraničící s odporem,“ říká Frej.

Že má divadlo katastrofální úbytek diváků, je prý nesmysl

„Připomíná mi to Jepichodova z Višňového sadu, on je něco na způsob švába…“ poukazuje Frej. Nesouhlasí také s Töpferovým prohlášením, že vinohradské divadlo má katastrofální úbytek diváků.

„Nevím, kde to vzal. Ověřil jsem si v náborovém oddělení, že celková návštěvnost divadla je 80 procent. Hraju v pěti komediích, mají návštěvnost 100 procent. Tomu říká Töpfer katastrofální úbytek?“ táže se Frej.

„To je nehoráznost. Amadea v Morávkově režii zrušil, aniž by domýšlel právní důsledek, Morávek má totiž smlouvu s divadlem.Töpfer se, patrně infikován politickou kariérou, chová jako funkcionář z časů normalizace, kdy se dostávaly k lizu nomenklaturní kádry. Mám to ještě příliš v paměti, abych se s tím mohl smířit,“ dodal smutně Frej.

Fotogalerie
6 fotografií