Až do posledního místa se v sobotu zaplnil malý kostelík Panny Marie Karmelské v Kostelním Vydří na Jindřichohradecku. Rodina, známí a kamarádi se přišli rozloučit s Magorem – Ivanem Martinem Jirousem. Básník a legenda českého undergroundu bude navždy odpočívat na své milované Vysočině.

Pohřeb a celý smuteční obřad provázelo ponuré počasí, ale nálada v okolí hřbitova skličující nebyla. Na Magora jeho přátelé vzpomínali s úsměvem ve tvářích. Kostel dokonce zaplnily tóny kytary.

„Martin nikdy nikoho neodsoudil. Ani ty, kteří ho zradili,“ připomněl kněz Ladislav Heryán a zahrál píseň od skupiny U2. V prvních lavicích před rakví s kyticí v podobě bílé labutě a vzkazem „Loučí se s tebou underground“ seděla Jirousova rodina a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Ten dojetí ze smrti přítele neskrýval.

Video
Video se připravuje ...

Přítelkyně básníka Jirouse Dagmar Vokatá na pohřbu zazpívala Gabriela Peringová

„Měl jsem ho strašně rád. Byl to hrdina, velký básník a naprosto upřímný člověk,“ prohlásil Karel Schwarzenberg. Písní se slovy „půjdu za tebou, cestou bodláků, půjdu za tebou, abys nešel sám,“ uzavřela mši v kostele Jiroutova kamarádka z undergroundu Dagmar Vokatá.

Rakev s Jirousem, který se stal ikonou boje proti totalitnímu režimu, nesli z kostela na hřbitov členové kapely Plastic People of the Universe. „Vybavily se mi na té cestě tisíce vzpomínek na Magora. Jsem smutný, mohl tu ještě dvacet let být. Teď budeme ten bordel za něj dělat my,“ přislíbil „Plastik“ Miroslav Skalák Skalický.

Na poslední cestě vyprovodila Jirouse víc jak tisícovka lidí. V okamžiku, kdy jeho rakev klesala do země, stovky hlasů zpívaly píseň Muchomůrky bílé. Jeho hrob zaplnily stovky květin a začalo drobně sněžit. „Tak by si to Magor přál. Aby na jeho hrob sněžilo,“ dodal kněz Ladislav Heryán.

Na pohřbu nechyběli ani další Jirousovi kamarádi - současný ministr obrany Alexandr Vondra, evangelický duchovní Svatopluk Karásek nebo předseda spolku Šalamoun John Bok.

Fotogalerie
18 fotografií

Ostatní postávali ještě na vedlejším nádvoří. Na mši za Jirouse dorazili například také spisovatel Jáchym Topol, jeho bratr hudebník Filip, herec Jan Kašpar, scénárista a režisér Břetislav Rychlík a olympijský vítěz ve vodním slalomu Lukáš Pollert

Stovky smutečních hostí zaplnili kostel karmelitánského kláštera v Kostelním Vydří, kde si mohli poslechnout i modlitbu, kterou za Jirouse pronesl kníže Schwarzenberg.

"Pro nás všechny to byl velmi důležitý člověk a bez něj bychom to měli v těch těžkých dobách ještě těžší. Byl nezávislý a fungoval jako semafor, který ukazuje pouze červenou a zelenou. Pro oranžovou neměl místo," uvedl jeho kamarád z disentu a současný ministr obrany Vondra.

Jirous, známý pod přezdívkou Magor, zemřel 10. listopadu ve věku 67 let.