Jirous se proto nemohl zúčastnit ani Open Air Festivalu v Trutnově, jehož pravidelným hostem bývá. Jeho čtení a promenáda v rouše Adamově patří k festivalové tradici.

"Leží od pondělka v nemocnici v (pražských) Střešovicích ve vážném stavu," řekla  Jirousova partnerka, písničkářka Dáša Vokatá, která zaplnila blok v programu vyčleněný pro Jirousovo autorské čtení vlastními písničkami za doprovodu saxofonisty Jiřího Jelínka, někdejšího člena právě rozpuštěných Psích vojáků.

"Volali jsme mu do nemocnice a Martin nám přečetl krásnou báseň, kterou složil pro tento Trutnov. Bylo to velice dojemné," uvedla Vokatá. Podrobnosti o zdravotním stavu básníka, který byl vždy noční můrou festivalové ochranky, však neuvedla.

Jirous skončil v nemocnici také letos o Velikonocích, kdy byl hospitalizován s prasklým žaludečním vředem. Stejná příhoda ho postihla také loni.

Trutnovského festivalu se kvůli špatnému zdravotnímu stavu letos nezúčastnil ani jeho náčelník Václav Havel. Stejně jako Jirous pozdravil návštěvníky alespoň telefonicky, a to během vystoupení skupiny Plastic People Of The Universe.

Zdravotními důvody omluvil krátce před začátkem festivalu svou neúčast také zpěvák Petr Spálený, jehož vystoupení s kapelou Apollo Band mělo být jedním z lákadel sobotního programu. Pořadatelé se však domnívají, že skutečným důvodem zpěvákovy neúčasti byla jeho neochota zodpovědět některé otázky pro "festivalový samizdat" na jeho údajný podpis pod takzvanou Antichartou. Další koncerty ze svého turné totiž nezrušil.