Deprese se u Kláry poprvé objevily kolem třicítky. Byla vyčerpaná, bez nálady a vytáčely ji i sebemenší drobnosti. Prudce se jí měnily nálady, dostávala záchvaty pláče a bezdůvodně křičela na malé syny.

"Najednou měl Ivan vedle sebe člověka, na kterýho nebyl zvyklej. Člověka, kterej kdysi předtím všecko hravě zvládal a najednou ne. Nereagovala jsem ani na nějaké legrácky, jenom jsem se ksichtila a plakala,“ přiznává Klára v pořadu.

Sklony k depresi má Klára zřejmě v genech, protože její sestra prodělala stejnou zkušenost. Právě proto poznala, co je třeba udělat, a objednala Kláru k psychiatrovi.

Vyhublá Trojanová: Říkali mi Dachau!

Diagnóza zněla klinická deprese a lékař chtěl Kláru hospitalizovat, ta ale odmítla. Sestra Kláry si předtím prošla něčím podobným. Vzala telefon a objednala Kláru u psychiatra. Ten stanovil diagnózu: klinická deprese.

Psychiatr Kláře nabídl hospitalizaci, tu ale odmítala a snažila se náročné stavy zvládat doma, jen s pomocí předepsaných léků. V této době také téměř nejedla a drasticky zhubla. "Vážila jsem 49 kilo, a už to bylo hodně málo. Říkali mi Dachau,“ cituje Kláru web Super.cz.

Klára navštěvovala i psycholožku a absolvovala velmi náročnou terapii. „Chtěla jsem si useknout ruce, protože mě tak strašně bolely, že jsem je nechtěla mít,“ vzpomíná Klára. „Říkala jsem si to ne, tohle nemá smysl takhle existovat. Ale nikdy jsem to neudělala.“

O své zkušenosti s bojem s depresí bude Klára vyprávět v pátek večer v pořadu 13. komnata.

Fotogalerie
4 fotografie