S pohnutím bojoval i Jiří Bartoška, kterého pojilo s Hubačem osobní přátelství. Herec se proto ujal smutečního proslovu a bylo vidět, že chvílemi těžce přemáhá smutek. „Byl to džentlmen ze staré školy,“ řekl o scenáristovi Bartoška. „Nejenže psal skvělé scénáře a herce, kteří v nich hráli, si vybíral z těch nejlepších. Vzdělaný, sebevědomý a neokázale žijící, prostě masarykovským výrazem pěkný člověk,“ řekl Bartoška. Na závěr se herec před rakví zesnulému hluboce poklonil. Po Bartoškovi promluvil biskup René Hradský z Církve československé husitské.

Ocenil zejména Hubačův nevšední talent, který dokázal obětavě rozvinout. Bylo vidět, že každý z přítomných herců si na Jiřího Hubače vzpomíná po svém. Slzy kanuly i vdově po Petru Haničincovi (†76) Radce a vdově po textaři Pavlu Vrbovi (†73) Marii. „Pavel mi odešel nedávno. Nechtělo se mi sem. Nakonec mi to ale nedalo, protože jsme se v posledních letech hodně kamarádili, a navíc Pavel s Jirkou spolu napsali tři muzikály, které ještě čeká premiéra,“ svěřila Marie Vrbová.

Přestože všichni v krematoriu shodně plakali, venku si po obřadu podávali ruce, radostně se zdravili a objímali s ještě neoschlými slzami na tvářích. A tak by to scenárista Hubač chtěl. „Otec by opravdu nechtěl žádný smutek. Proto jsme s maminkou po pohřbu uspořádali i takový úsměvný rozlučkový večírek pro ty nejbližší přátele,“ svěřil Blesku Ivan Hubač, autor Sanitky 2.

A byl potěšen, že přišli všichni ti, které jeho otec miloval. Jiřina Bohdalová si bez problémů sedla do druhé řady, kde seděl i její exmanžel Radek Brzobohatý se svou Hanou Gregorovou. A to skutečně dlouhá léta nebylo zvykem. Simona Stašová pak před obřadní síní po skončení obřadu a po kondolencích svého bývalého otčíma láskyplně objímala.

Fotogalerie
11 fotografií

Jiráskovou museli na pohřeb doprovodit

I když Jiřina Jirásková (80) po náročných operacích velice opatrně hospodaří se silami, pohřeb přítele Jiřího Hubače vynechat nemohla. „Jirka pro mě napsal úžasný film Zámek v Čechách i roli lékařky ve Fany. Musela jsem se s ním přijít rozloučit,“ přiznala Blesku herečka.

V den, kdy scenárista podlehl rakovině, nebyla Jirásková schopna zvedat telefon. Chtěla být se svým smutkem sama. Tak moc ji zlá zpráva zaskočila. „Jsou lidé, kteří by tady měli zůstat napořád, protože jsou pro druhé přínosem. Jirka mezi ně určitě patřil,“ řekla herečka dojatě. Do obřadní síně ji museli doprovodit přátelé.