Spolu s ním se na 14 náročných koncertech objeví i Eva Urbanová. A co víc, několikanásobný Slavík se po desetileté pauze ukáže i v pražské Lucerně. „Třeba tam budu naposledy,“ šokoval Blesk Gott a dodal něco, co ještě v životě nevyřkl z úst. „Kdo ví. Stárnou mi hlasivky a třeba ani nebudu živ,“ prohlásil bez rozpaků Karel.

„Možná si s tím dalším turné pospíším. Sám jsem teď příjemně překvapenej, že mi to vůbec ještě zpívá. Tenoři jsou totiž ty nejjemnější hodinky,“ řekl Gott a vysvětlil, že pro tenora v jeho letech je už vysoké C zazpívat zázrak. „Tenor, když je mladý, má svěží šelest. Lety se hlas unaví, stane se matový a ty vejšky už nejde za sebou pořád šoupat,“ pokračuje Gott. Slavík tedy postupem přibývajících let musel změnit techniku. Hlas si teď dává o polohu níž a nasadí tzv. vyprávějící tón.

S věkem odchází i hlas

„Jdu více po obsahu textu. Musím vynechat ty rozjuchané výšky, bez kterých jsem si v 60. letech myslel, že se neobejdu,“ říká Gott s tím, že to vysoké a nejnáročnější Pavarottiho C si tam stejně občas šoupne. „To když na koncertě vycítím, že to půjde. Jasně. Dám si ho tam, abych sobě a všem dokázal, že na to mám,“ popisuje Karel, který se se stárnutím hlasu smířil. „Nerad. Bohužel, věkem hlas i tělo odchází. Člověk nemoudří, jen je opatrnější. A já nejsem výjimka,“ konstatuje Gott, který kvůli hlasivkám na jaře několikrát odložil koncert.

Hlasivkám prostě neporučí. Když je ouvej, Gott prý nejvíc věří v kloktání olivového oleje a potom ve slivovici s medem. „Můj foniatr mi jednou řekl, že nejlepší jsou švestky. A kdo abstinuje a nemůže slivovici, tak ať žvejká švestky sušené,“ svěřil se Gott a dodal: „Ony ale s přibývajícím věkem přestanou fungovat i ty švestky. Jednou se prostě stane, že už tam nešoupnu žádnou z vejšek. Týhle hrůzy se už snad ale nedožiju,“ ledabyle zkonstatoval zpěvák.