Pyšná princezna (1952)
První a pro mnohé nejslavnější česká filmová pohádka. Není Čecha, který by několikrát neviděl příběh pyšné Krasomily, kterou promění až láska. Ve svých 20 letech se její představitelkou stala herečka Alena Vránová (76). S princem Vladimírem Rážem řadu let tvořili pár i v soukromí. Její další slavnou princeznou byla Dišperanda v pohádce Hrátky s čertem. Ojevila se také například ve filmu Dovolená s Andělem a seriálu Byl jednou jeden dům. Nejnověji ji můžeme vídat na TV Nova s seriálu Ulice.

267243:gallery:true:true

Byl jednou jeden král (1954)

Ve filmu podle klasické pohádky Sůl nad zlato si hlavní roli princezny Marušky zahrála teprve šestnáctiletá Milena Dvorská (70). Sama později přiznala, že vedle gigantů českého herectví Jana Wericha a Vlasty Buriana měla nepředstavitelnou trému. Ve filmové pohádce si pak Dvorská ještě zahrála o více než 20 let později - tentokrát královnu ve snímku Jak se budí princezny. Herečku můžeme dodnes slyšet z dabingu a občas se s ní setkáváme i v televizi (seriály Ulice, Letiště).

267237:gallery:true:true

Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Bývalá zdravotní sestra a manekýnka Marie Kyselková (73) poprvé točila film Větrná hora - v roce 1955 . Následoval snímek Bomba a konečně její nejslavnější role v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Zde měla vlastně hrát původně epizodní roli, ale protože vybraná hlavní představitelka na poslední chvíli onemocněla, vybrali jako princeznu Ladu nakonec právě Marii. Ta však po skončení natáčení dala přednost soukromému životu. S hercem Petrem Haničincem čekala syna Ondřeje. Když se jí později ve zralém věku zastesklo po lidech, začala pracovat jako vrátná na strahovských vysokoškolských kolejích v Praze.

267239:gallery:true:true

Tři oříšky pro Popelku (1973)
V tomto filmu vlastně žádná princezna nebyla. Ale Libuše Šafránková (55) jako chudá dívka, která nakonec získá srdce prince, diváky natolik okouzlila, že se stala ikonou české pohádky a v našem přehledu nesmí chybět. Princezen si pak Šafránková zahrála ještě dost a dost (Malá mořská víla, Třetí princ, Sůl nad zlato...). Dones platí za jednu z nejkrásnějších českých hereček. V současné době exceluje ve třetí řadě seriálu Nemocnice na kraji města.

267242:gallery:true:true

Honza málem králem (1977)
Princezna v podání Jorgy Kotrbové (61) si mnoho příznivců nezískala. Většinu filmu mlčela a z očí jí sršely blesky. Když promluvila, vysloužila si za to pouze výprask od Honzy, kterého hrál Jiří Korn. Podstatně milejší princeznu Kotrbová ztvárnila v televizní pohádce Zlatovláska (1973). Do filmografie Jorgy Kotrbové patří komedie Dva muži hlásí příchod, Pátek není svátek či V podstatě jsme normální. V poslední době se herečka věnuje především divadlu a dabingu.

267264:gallery:true:true

Tou pravou pro Honzu, který se stal málem králem, byla nakonec prostá Mařenka, kterou hrála Naďa Konvalinková (57). Tu jsme pak mohli vidět v mnoha dalších pohádkách (O Honzovi a Barušce, Taneček přes dvě pekla, Zlatý náhrdelník). Osudným se jí stal film Adéla ještě nevečeřela, kde v roli naivní Květušky Bočkové zazářila tak, že později jen těžko přesvědčovala režiséry, aby jí svěřili i role jiného ražení. Naďu brzy uvidíme v pokračování Saxany nebo v nové komedii Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh.

267240:gallery:true:true

Jak se budí princezny (1977)

Pro Marii Horákovou - Míkovou (49) byla role Růženky ve slavné filmové pohádce jednou z mála příležitostí, jak se zapsat do srdcí filmových diváků. V její filmografii najdeme už jen čtyři další snímky, ve kterých ztvárnila spíše menší role (Krakonoš a lyžníci). Horáková je vystudovaná loutkoherečka a na otázku proč skončila s filmem odpovídá: "Já jsem neskončila, už mi zkrátka nikdo nezavolal. Naposledy jsem dostala nabídku od Jiřího Menzela: když točil Vesničku mou střediskovou, šla jsem do konkurzu na učitelku. Jenže jsem tehdy měla na obličeji nějaký ekzém a pan Menzel řekl, že s ekzémem by to nešlo..." Později byla členkou dívčí hudební skupiny Zuby nehty a začala učit na vyšší odborné herecké škole.

267238:gallery:true:true

Arabela (1980)
Princeznu z Říše pohádek sice neznáme z filmového plátna, ale neměli bychom na ni zapomenout. Seriál Arabela patří k dílům, která českou kinematografii proslavila po celé Evropě. To, že měla Arabelu hrát původně Libuše Šafránková, ale kvůli zdravotním komplikacím k tomu nedošlo, je všeobecně známé. Pozorný divák si všimne, že Libuška princeznu nakonec alespoň nadabovala. Její představitelka Jana Nagyová (49) totiž pochází ze Slovenska. V době natáčení za sebou příliš zkušeností neměla. U nás jsme ji mohli vidět v detektivce Smrt stopařek. Nagyová se narozdíl od jiných slovenských herců ale v Čechách moc neprosadila. Když se v roce 1990 točilo pokračování Arabely, nahradila ji Miroslava Šafránková - údajně kvůli vysokým finančním nárokům. Jana žije v Německu, má tři děti a v 90. letech se začala věnovat podnikání v kosmetice.

Jana Nagyová
Autor: abl? Nový Čas

Fotogalerie
6 fotografií