Představitelé MOV jsou spokojeni s tím, že se zatím objevilo jen minimum pozitivních případů.

Kontrolou těsně před olympiádou neprošla řecká překážkářka Fani Chalkiáová, přímo v dějišti zatím uvízli v sítích komisařů španělská cyklistka Maria Isabel Morenová, vietnamská gymnastka Thi Ngan Thuong Do a střelec Kim Čong-so z KLDR, který dokonce musel vrátit stříbrnou a bronzovou medaili.

Ve středu se v Pekingu začal také řešit případ stříbrné sedmibojařky Ljudmily Blonské z Ukrajiny, která měla pozitivní test na anabolické steroidy a hrozí jí doživotní distanc!

Podle MOV je minimum případů důsledkem zdůrazněného vyhlášení nekompromisního boje proti dopingu. "Mezinárodní olympijský výbor dal od začátku najevo, že bude s dopingem tvrdě bojovat," prohlásila mluvčí MOV Giselle Daviesová. "Cítíme, že velkou roli sehrál odstrašující efekt. Atleti vědí, že MOV to myslí vážně a svou práci dělá dobře," dodala.

Do nedělního ukončení her bude zkontrolováno dohromady 4500 vzorků, což je skoro o 900 víc než na aténské olympiádě před čtyřmi lety. Tehdy bylo 23 výsledků pozitivních. Daviesová potvrdila, že denně podléhá analýze až 350 vzorků. Prokázání negativního testu je možné standardně do 24 hodin, vzorky pozitivní na steroidy mohou být odhaleny do 48 hodin a 72 hodin trvá nalezení krevního dopingu EPO.

(Podezření z dopingu se nevyhnul ani olympijský vítěz tenista Rafael Nadal. Čtěte zde!)