VIDEO - ČTK

Mezi oběťmi je pět žen české národnosti a dva muži - cizinci, jeden Polák, druhý Ukrajinec. Šest lidí zemřelo na místě, sedmá oběť pak odpoledne v novojičínské nemocnici.

Fotogalerie
13 fotografií

Zranění, kterých je kolem 67, byli rozvezeni do deseti nemocnic. Původní odhady hovořily o deseti mrtvých a stovce zraněných. Škoda je 136 milionů korun, řekl mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Těžké zranění utrpělo 13 lidí. Lidé mají krvácivá zranění, zlomeniny, poranění mozku a vnitřní zranění. Stav některých z nich je velmi vážný. Mezi zraněnými jsou dva Francouzi, kteří byli převezeni do nemocnice v Bílovci. Dále byli zraněni zřejmě čtyři Poláci a jeden anglicky mluvící pasažér.

Pro rodiny lidí, kteří cestovali ve vlaku je zřízena krizová linka. Na číslech 974 723 201 a 974 723 202 se mohou dovědět podrobnosti o stavu svých blízkých, případně, kam byli převezeni.

Na místo vlakového neštěstí zamířil premiér Mirek Topolánek. Více zde.

O tom, jaká je situace v Praze, čtěte zde a zde.

Místo svatby krev a nářek
Mezi účastníky nehody byla i paní Krejčí z Karviné. S dcerou a matkou cestovaly na svatbu do Olomouce. Hrůzný zážitek popsala pro Blesk.cz: "Seděly jsme hned v prvním vagonu. Ten most spadl a lokomotiva do něj narazila. Vlak do odmrštilo zpět a náš vagon se roztrhnul na dvě části. Viděly jsme zaklíněné lidi, krev, slyšely nářek," svěřila se paní Krejčí. V životě prý nic tak strašného nezažila. Na svatbu už se jí ani její rodině vůbec nechce. Jsou v neuvěřitelném šoku.

Vyprostili všechny živé cestující
Šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra řekl, že záchranáři už vyprostili všechny cestující, kteří nehodu přežili. Nyní již poněkolikáté procházejí celou soupravu, aby měli jistotu, že uvnitř nikdo živý nezůstal. "S těly lidí, kteří zahynuli, jsme zatím nehýbali," uvedl Nytra. Po jejich vyproštění nastoupí těžká technika, která vozy roztrhne. Záchranáři se psi prohledávají také okolí místa neštěstí.

Na místo přiletěl i vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. Pacienti byli rozvezeni do nemocnic, nejtěžší případy do Fakultní nemocnice Ostrava, pacienti přijala také nemocnice v Novém Jičíně. O šťastném shledání otce se sedmiletou dcerou v ostravské nemocnici čtěte zde.

Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr rozhodl, aby byly zastaveny plánované operace ve státních nemocnicích na celé Moravě. Odborníci, kteří byli mimo, se okamžitě přesunuli vrtulníky do nemocnic. Tím se vytvořila kapacita pro urgentní, vysoce specializovanou lékařskou pomoc pro zraněné z vlakového neštěstí, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Strojvedoucí přežil
Nehoda se stala okolo 10:30. Části opravovaného silničního mostu zasáhly vlak EuroCity Comenius, který mířil z Krakova do Prahy. Podle Drážní inspekce jel vlak v době neštěstí rychlostí okolo 140 kilometrů za hodinu. Podle Jana Kučery z Drážní inspekce trosky mostu spadly těsně před vlak. Vykolejila lokomotiva a šest osobních vagonů. Strojvůdce vlaku (viz snímek dole) nehodu přežil s lehčím zraněním, stačil použít rychlobrzdu. Vlak byl plný lidí, kteří mířili na pražský koncert britské metalové kapely Iron Maiden.

Strojvedoucí nehodu přežil
Autor: Marie Machková

Most byl od dubna v rekonstrukci
Silniční most přes železniční trať opravoval Moravskoslezský kraj, který je jeho vlastníkem. Podle internetových stránek města Studénka rekonstrukce začala 16. dubna a skončit měla v polovině října.

Mluvčí Moravskoslezského kraje Barbora Odstrčilíková řekla, že kraj je pouze investorem stavby. Dodavatelem je společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava. "Je tady i práce subdodavatele a já teď nemám dost informací, abych se vyjádřil, jaké je tady přesné zavinění," řekl z místa nehody generální ředitel společnosti Tomáš Vítek. Práce na mostě prováděla podle něj také subdodavatelská firma Bögl & Krýsl.

"Neměli jsme žádné informace o tom, že by oprava mostu mohla jakkoli ovlivnit či ohrozit vlakovou dopravu," řekl Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah.

Provoz na trati se zastavil
Nehoda zastavila provoz na hlavní železniční trati z Přerova do Ostravy. Podle Joklíka nelze odhadnout, jak dlouho bude trať uzavřena. Zatím budou vlaky jedoucí na Slovensko odkloněny přes Horní Lideč a spoje do Polska přes Valašské Meziříčí. "Každopádně budou obrovská zpoždění," řekl Joklík. Vlaky do Ostravy budou končit před místem nehody, zatím není zcela jasné ve které stanici. Cestující se budou moci do cílové stanice dopravit náhradními autobusy. Poslouží i lidem jedoucím po trase nehody z Ostravy.

Více o tragických železničních nehodách čtěte zde.

Čtěte také: Nemocnice už má dostatek krve pro zraněné.