Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zachránili pejsky před pekáčem

Autor: Zbyněk Schnapka - 
25. července 2008
05:00

Šťastný konec má hrůzný příběh o ilegálních jatkách na Chebsku. Vietnamci ve stodole v obci Chvojkovice-Srbov tajně zabíjeli kachny, krávy a také psy. Ale i díky Blesku je zabíjení nevinných zvířat konec.

Tři hafany ale pomohl zachránit i Blesk. Pejskové jsou teď po zveřejnění celého případu tak známí, že se je nikdo neodváží zabít. Jejich majitel Jan Kučera tvrdí, že je dokonce přihlásil na úřadě a pejskové dostali známky.

Blesk se také pokusil psy od Kučery odkoupit. Na nabídku sice nepřistoupil, ale i tak jde o úspěch. Jejich přihlášení na úřad a zveřejnění kauzy by je mělo ochránit... Když ochránci zvířat objevili ilegální jatka, pejskové stáli v otvoru ve zdi v 1. patře a štěkali. Kolemjdoucí na sebe upozorňovali. "Chtěl jsem je zachránit. Nemohl jsem je ale vzít hned s sebou. To by byla krádež," vzpomíná zvířecí záchranář z Tachova Karel Bobál (44).

Sám si proto zjistil údajného majitele a nabídl mu, že pejsky odkoupí. "Řekl jsem mu, že mám obavy, aby neskončili na pekáči. Tvrdil, že se poradí s manželkou. Předběžně jsme se dohodli tak, že si nechá dva psy a mně prodá štěňátko," říká Bobál.

Včera opět mluvil s Kučerou. "Sdělil mi, že je prodávat nebude. Prý je přihlásil na městském úřadu, dostali známky a nechá si je," sdělil Bobál. I Blesku ale Kučera odmítl pejsky prodat. "Nejsou týráni, jsou dobře živeni. Žádný psy vám nedáme. Dejte mu pokoj. Jsem Kučerová," reagovala žena, která zvedla telefon Jana Kučery. Krátce po rozhovoru přišla i SMS. "Mí psi nejsou na prodej ani za 100 tisíc Kč."


Hygienici si posvítí na Asiaty

Asijské restaurace na Karlovarsku, Chebsku a Sokolovsku pořádně proklepnou hygienici a veterináři. Budou pátrat po psím masu. To budou hledat v mrazácích i na talířích zákazníků. "Můžeme požádat veterináře, aby udělali rozbor masa a zjistili tak, z jakého zvířete pochází," uvedla ředitelka karlovarské hygieny Jitka Landová. Hygienici se pak při kontrolách zaměří na to, zda mají restaurace správné doklady k masu, které mají v chladírnách.


Opravdu je majitel přihlásil na úřad?

Blesk si chtěl ověřit, že Jan Kučera pejsky přihlásil na úřadu a dostali i známky. "Nechte v podatelně podepsanou žádost, že chcete vědět, zdali pán ten a ten, který má bydliště tam a tam, přihlásil tři pejsky. Když zjistíme, že psi přihlášené nemá, tak to s ním začneme řešit. Vám ale nic neřekneme. Nesmíme," vysvětlila Hana Řezníčková z Městského úřadu v Chebu.

(Více o celém případu čtěte zde a zde).