Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku 'zločin', v Nizozemí chlouba

Autor: šim - 
6. července 2008
14:02

Vzpomínáte na veselý happening jednoho ze členů umělecké skupiny Ztohoven, který alespoň na chvíli vdechl pražským semaforovým panáčkům trochu života a vtipně je rozpohyboval? Málem za to dostal kriminál! To v Nizozemí mají na originální podobě semaforů téměř národní zájem.

Na semaforu v nizozemském městě Utrecht se objevilo krycí sklo ve tvaru populární kreslené postavičky, zaječice Miffy. Tu v roce 1955 vymyslel pro svého syna nizozemský spisovatel, umělec a ilustrátor Dick Bruna. Miffy je hlavní postavou 120 Brunových knížek, jež byly přeloženy do více než 40 jazyků. Postavičku roztomilého králička nelze nemilovat. Nejen v Nizozemsku tak Miffy najdete na nejrůznějších předmětech. Ve zmíněném Utrechtu mají také Miffyinu sochu a k té nyní přibyl i semafor.

Krytka je vyrobena pouze v jedné červeno-zelené dvojici. Po utrechtských semaforech bude nyní Miffy putovat, takže si ji bude moci užít celé město.

A jak to chodí v Česku?

Český umělec, říkající si Roman Týc, v dubnu 2007 vyměnil po Praze na čtyři desítky semaforových krytů. Nebyli na nich sice roztomilí zajíčci, leč panáček, kterého už nebavilo stát, a tak se prostě 'natáhl', či ten, kterému se zrovna chtělo 'na malou', dokáže pobavit snad každého. Tedy kromě pražského magistrátu, jak se zanedlouho ukázalo. Ten podal na umělce trestní oznámení.


Jak se oživují semafory? Podívejte se na následující video:


Nepochopenému umělci pomohlo jen to, že soud nedokázal nijak zjistit, kdo za tímto šprýmem vlastně stál. Roman Týc se totiž u soudu neobjevil, místo něj byl přítomen David Brudňák, jež skupinu Ztohoven založil a který soudu řekl, že si je s Týcem sice hodně blízký, ale jednou osobou že rozhodně nejsou.

Opět se potvrdilo, že když dva dělají totéž, nemusí to vždy dopadnout stejně.