Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Marta Kaczyńská nosí matčin prsten

Dcera Marta bude nosit po matce její snubní prsten
Dcera Marta bude nosit po matce její snubní prsten  (Autor: Fakt.pl)
Autor: hto, pes - 
20. května 2010
05:00

Dcera polského prezidentského páru Lecha a Marie Kaczyńských Marta nosí na ruce prsten po své matce. Je to stejný prsten, podle kterého první dámu po tragické nehodě vyšetřovatelé identifikovali.

Před 32 lety Lech Kaczyński u oltáře nasadil na prsteníček své milované Marii prstýnek s tím, že ho již nemá nikdy sundat. Na zlatý prstýnek nechal vyrýt jméno "Lech".

Právě podle tohoto prstýnku bylo tělo Marie Kaczyńské identifikováno v troskách letadla. Nyní rodinnou relikvii převzala a nosí dcera manželského páru Marta Kaczyńská, pro níž je prsten symbolem věčné lásky jejích rodičů.

Prsten je dědictvím po dědečkovi. Zesnulý prezident měl i druhý prsten po babičce. Chtěl je nechat roztavit, aby udělal jeden nový pro svoji manželku. Ale klenotníci ho od jeho rozhodnutí odradili, protože oba byly vyrobené z různých druhů zlata. Lech Kaczyński tedy do starého zásnubního prstenu nechal alespoň vyrýt svoje jméno.

Nikdy ho nesundávala

Lech Kaczyński, když se vrátil domů, si vždy večer sundaval snubní prsten, protože se mu nelíbilo mít cokoliv na ruce. Nikdy nenosil rukavice, vždy si sundaval i hodinky, řekl kamarád Kaczyńského. Obvykle ale zapomněl, kam prsten odložil a ráno se celá rodina musela zapojit do jeho hledání.

Marie Kaczyńska se nikdy se svým zlatým snubním prstenem nerozloučila a nesundavala ho ani na okamžik. Prstýnek teď zdědila dcera Marta, která jej bude nosit na památku svých rodičů. (zdroj: Fakt.pl)

leeloo ( 13. června 2010 14:45 )

vzdyt ma pravdu, za co plati ty lidi v novinach, kdyz neumeji ani formulovat

seba ( 20. května 2010 08:58 )

To je docela dobrý nápad paní profesorko, alespoň tady nebudete otravovat vašemi chytrými komentáři. Jinak článek je o nečem jiném a ne o pravopisu, tak se držte tématu. Pokuď chcete diskutovat o pravopise, tak přehoďte vyhýbku na jinou kolej.

mrum ( 20. května 2010 07:18 )

Marta nosí matky? Nebo nosí prsten? Co kdyby místo Marta nosí matky (prsten), nosila Marta správně matčin prsten? Neopisujte z mezinárodních stránek pomocí hloupého překladače. Správně je: Marta nosí MATČIN prsten. Budu vám dělat korekce na vedlejšák.

Zobrazit celou diskusi