Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusko slaví: Nad Kremlem létaly bombardéry

Autor: hof - 
9. května 2010
11:38

Moskva je na nohou. Oslavy 65. výročí konce Velké vlastenecké války jsou v plném proudu. V deset hodin dopoledne začala na Rudém náměstí největší vojenská přehlídka od rozpadu SSSR. Centrum Moskvy je plné tanků, nad Kremlem přelétly desítky vojenských letounů a ozývají se salvy z děl.

Pro běžné návštěvníky je centrum ruské metropole hermeticky uzavřeno. Celý týden, kdy se přehlídka pečlivě připravovala a nacvičovala, jsou zde zpřísněná bezpečnostní opatření a ulice jsou plné policejních hlídek. Plakáty s logem oslav v Moskvě visí na každém rohu, centrum je vyzdobeno mozaikami z květin. Prezident Dmitrij Medveděv na přehlídku pozval asi třicet hlav států z celého světa včetně českého prezidenta Václava Klause. Již ráno před Kremlem Medveděv všechny státníky přivítal zdravicí.

Program oslav 65. výročí konce druhé světové války je v Moskvě naplánován na vteřiny. Vojenské přehlídky se účastní přes deset tisíc vojáků. Po úvodním proslovu Medveděva projely centrem metropole desítky obrněných vozidel.

Nezvyklý nápor třásl dlažebními kostkami a hluk z projíždějících tanků zcela přehlušil početný slavnostní orchestr. Krátce před jedenáctou hodinou pak asi 200 metrů nad Rudým náměstím přelétly vojenské vrtulníky, bombardéry a vůbec poprvé v historii i letoun Tupolev 160, přezdívaný válečnými piloty „Bílá labuť“. „Běhal mi mráz po zádech. Vypadalo to jako scéna z katastrofického filmu, ten letoun přelétl snad deset metrů nad střechami domů,“ řekl Blesku.cz jeden z účastníků přehlídky.

Vojenskou slavnost uzavíraly přelety formací stíhaček, které nad Rudým náměstím kouřem z motorů vypálily ruskou trikolóru. Dechberoucí letecká přehlídka rozplakala nejednoho ruského válečného veterána, kteří přehlídku sledovali z tribun společně se státníky.. „Ty vzpomínky se vracejí. Cítím hrdost a jsem šťastný, že tu dnes můžu být,“ dojala přehlídka jednoho z nich.

zirafa ( 9. května 2010 22:27 )

já na to koukala v telce, smrku, a říkala jsem si, že by se ten ranec peněz dal použít na smyslplnější věci.... oslavy ano, ale skromnější by taky stačily.....

hugu ( 9. května 2010 20:00 )

Celou pravdu se asi nedovíme nikdy,Stalin udělal to samé co Britové a Francouzi,jedni si zachraňovali kůži předhozením Československa , Stalin si nechal podepsat smlouvu o neútočení a jako bonus získal část Polska,obyčejná pragmatická politika.

skromny ( 9. května 2010 18:19 )

Ja se valky nebojim, ja mam strach z osvobozeni.............!!!

anka ( 9. května 2010 18:15 )

nehovorim zcestne....a jestli mi neveris....vyhledej si fakta z historie.....Nemam nenavist k Rusum...vetsinu znich zlikvidoval komunisticky rezim.......pred valkou, behem valky i po valce....Ano, osvobodili nas i Rusove.....vdyt o tom se ucime uz od 1948....se Sovetstskym svazem na vecne casy.....ale nejak se se vubec nemluvi, ze s Nemeckem valku i zacali.....ze do te doby, nez je Hitler napadl to byl profasisticky narod ve kterem se vycvicovalo gestopo...ja jsem jen proto, aby co nevice lidi znala fakta....jak ta dobra, tak i ta spatna.....

smrk ( 9. května 2010 17:45 )

Mno, hovoříš pěkně ,ale docela scestně - největší tvůj problém je nenávist k Rusům - ale na druhou stranu, kdyby nás Rusové neosvobodili, tak dneska nepíšeš svoje rozumy na PC a nech si své případné řeči o tom, že by nás osvobodil západ. Příteli, kdyby se totiž ten poblázněný Hitler místo do Rusů pustil do Anglie ,tak niky žádná druhá fronta nebyla , nota bene - druhá fronta vznikla stejně jen ze strachu před Rusáky, kteří již byli tak rozjetí, že by Evropu přejeli i bez pomoci jiných. Navíc, když se oháníš historií tak se oni začni zajímat a zjistíš, že naši západní spojenci, nejenže nás prodali při Minichovu, ale taky si nechali za vše od nás královsky zaplatit.Čhce to jen fakta vnímat a né, neustále blábolit oficiální kecy o tom jak ti z východu jsou hajzlové. Oni si v době II.světoválky i dlouho po ní neměla ani jedna strana co vyčítat - vždy za tím byli jen a jen velmocenské choutky.Co se týče Polska - stačí si přečíst historické dokumenty o válce Polska proti Rusku v letech 1919-21 a lehce se zjistí proč došlo k vzájemné nenávisti mezi těmito státy.

Zobrazit celou diskusi