Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hrozící povodně: Na Dyji je stále stav ohrožení

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pes - 
23. března 2010
11:00

INTERAKTIVNÍ MAPA: Povodňová situace v povodí řeky Dyje se sice zklidňuje, průtoky jsou ale nadále vysoké. Na Moravské Dyji na Slavonicku platí nadále třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení.

V nedalekém Podhradí na Znojemsku již průtoky poklesly na druhý stupeň - pohotovost. Ta platí i na odtoku z vodního díla Nové Mlýny v nedaleké Břeclavi. V úterý to řekla mluvčí podniku Povodí Moravy Jana Kučerová. Vodohospodáři předpokládají, že hladiny řek budou nadále pomalu klesat.

"Situaci napomohla dnešní chladná noc, kdy se teploty pohybovaly kolem nuly. Tání se proto zpomalilo," uvedla mluvčí. Zdůraznila, že škody na majetku Dyje zatím nenapáchala.

Vzhledem k tomu, že i dnešek by měl být slunečný, budou odtávat poslední zbytky sněhu a průtoky půjdou dolů jen pomalu.

Postupně se naplňuje Vranovská přehrada u Znojma. Vodohospodáři ji na současnou situaci připravovali několik týdnů. Snížili v ní hladinu o 11 metrů na její 30leté minimum. Nyní je hladina 2,25 metru pod obvyklou úrovní. Nádrž je tedy schopna bez potíží zachytit ještě asi 14 milionů metrů krychlových vody.

Ukažte myší na jednotlivé body na mapě.


Do soustavy tří nádrží nazvané Nové Mlýny na Břeclavsku přitéká každou sekundu 200 metrů krychlových vody. Odtok je regulován a je vypouštěno 180 metrů krychlových vody. Proto nyní v Břeclavi platí druhý stupeň - pohotovost. Do třetího stupně by ale situace neměla dospět, zdůraznila Kučerová.

První stupně, znamenající bdělost, platí v regionu na Dyji na odtoku ze Znojemské přehrady a v Hevlíně a dále na řece Svitavě na odtoku z nádrže Křetínka a na řece Svratce ve Veverské Bítýšce a v Brně. I tady ale průtoky klesají.

Co znamenají povodňové stupně

1. stupeň - bdělost
2. stupeň – pohotovost
3. stupeň - ohrožení

Předpověď počasí na další dny:

Úterý 23.3. 2010
Většinou oblačno, přechodně polojasno. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 24.3. 2010
Ve středu bude oblačno až polojasno. Noční teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. Jihovýchodní vítr 3 až 6 m/s.

Čtvrtek až neděle 25.3. až 28.3. 2010
Zpočátku období polojasno až oblačno. V druhé polovině období oblačno až zataženo, s deštěm nebo přeháňkami. Noční teploty 7 až 2 °C. Denní teploty 14 až 19 °C, v druhé polovině období 6 až 11 °C.

Výhled na pondělí až neděli 29.3. až 4.4. 2010
Počasí v Evropě střední bude pod vlivem přechodu jednotlivých frontálních systémů. Zpočátku období polojasno, jen přechodně oblačno a ojediněle dešťové přeháňky. V druhé polovině období postupně přibývání oblačnosti s občasným deštěm nebo přeháňkami. Ranní teploty 7 až 1 °C. Denní teploty 8 až 14 °C, při zmenšené oblačnosti až kolem 16 °C.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi