Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Studentka: Znám 332 českých piv

Autor: ČTK, Jan Horák - 
21. března 2010
05:00

V Česku snad nikdo neví o názvech piv víc než studentka liberecké univerzity Kateřina Čechová (24). Národní nápoj si totiž zvolila jako téma diplomové práce. A při její tvorbě objevila i opravdové perličky. Například u minipivovaru Svatý Jan, který vyrábí pivo Mazel. „Na etiketě piva je zadek přítelkyně majitele pivovaru. A prý má také mazlivou chuť,“ říká Čechová.

Když si studentka Pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci Kateřina Čechová vybírala před dvěma lety téma diplomové práce, její pedagog Václav Lábus jí doporučil zaměřit se na názvy piv. A i když měla původně jiné představy o diplomce, do světa piv se nakonec přece jen vydala. „Nejprve jsem si říkala, že by má práce měla souviset s výchovně-vzdělávací činností, což pivo rozhodně nesplňuje. Z jazykového hlediska je však zajímavé dozvědět se, podle čeho se jmenují česká piva a jak vznikají reklamní slogany,“ vysvětluje Čechová.

Do pivního průzkumu se studentka pořádně opřela. Na 142 stranách rozebrala jména 322 tuzemských piv z více než stovky pivovarů a desítky reklamních sloganů, kterými se pivovary snaží nalákat zákazníky. A nezůstala jen u psaní. „Zkusila jsem asi třicet druhů piv a navštívila sedm minipivovarů. A právě z nich mám pivo nejraději. Je hutné a spíš jako jídlo, není to žádná limonáda,“ říká Čechová. „Sice nejsem žádný pivař, ale dobré pivo poznám.“

K mazlovi i fešáka

Studentka se během svého průzkumu mnohokrát pobavila. Rozesmál ji například název piva Mazel, který má na etiketě vyfocený zadek přítelkyně majitele pivovaru Svatý Jan, kde se pivo vyrábí. Kromě mazla mají ve Svatém Janovi ještě třeba povstalce a fešáka. „Majitel Martin Karaivanov znovupostavil na Kolínsku tradiční pivovar Svatý Jan a podle toho se jmenuje pivo Povstalec.

A pivo Fešák? Na etiketě je k vidění fotografi e majitele ve dvanácti letech. Prý z dob, kdy byl ještě fešák.“

Piva mají i hodnosti

Z názvů piv zaujme ještě třeba Vendelín. Jméno získal podle majitele libereckého minipivovaru Vendelína Krkošky. „Pivo se vaří v rodinném domečku. V létě tam je otevřené okýnko, kterým se pivo podává. A v zimě je pan Krkoška údajně ochotný pustit lidi na pivo do obýváku,“ říká Čechová.

Mnoho piv se jmenuje také podle svých barev. Harrachovský čerťák a kopřivnické uhlo mají samozřejmě tmavou barvu. Pivovar Koníček z Vojkovic má zase světlého ryzáka, polotmavého grošáka a tmavého vraníka.

Některá piva jsou rozdělená podle hodností. Například Svijany točí dvanáctistupňového rytíře, třináctistupňového knížete, patnáctistupňového barona a tmavou kněžnu.

A přece se točí!

Zajímavé nejsou pouze názvy piv, ale i slogany, kterými pivovary lákají zákazníky na své nápoje. Favoritem studentky Čechové je slogan Napojte se na mysterium hojnosti. „Ten vydal pivovar Zlatopramen pouze ke svému dožínkovému pivu. Nejvíc se mi na něm líbila mnohovýznamovost. Napojit se znamená napít se a zároveň i spojit se s něčím,“ vysvětlila Čechová. „Dále se mi líbí hezká jazyková hříčka Ze skal do skla pivovaru Rohozec,“ dodává.

Za zmínku stojí ještě A přece se točí!. Ten si od Galilea Galilei vypůjčil pivovar Hols ve Vratislavicích poté, co v roce 2000 obnovil po dvou letech výrobu.

hmail ( 22. března 2010 08:55 )

Jo, tuhle diplomku bych si docela rád přečetl. A Katka je moc hezká, nejlépe, kdyby mi jí předčítala.

skromny ( 21. března 2010 23:14 )

Ja bych se pridal.... vypit to pivo !!

djaba ( 21. března 2010 21:26 )

Kdyby si nekecal , s bídou ho nahmátneš a miniatury frčí jen v umění .A kdyby se ti náhodou trochu zvedl , tak jí to uděláš tak třičtvrtěkrát (přeloženo do češtiny - ani jednou) .

buliban ( 21. března 2010 14:23 )

Milá Kateřino, nejen, že jste zvolila dobré téma, ale navíc jste kus. Normálně bych Vás ošukal.

Zobrazit celou diskusi