Největší pivní svátek v Česku: Které pivo je nejlepší?

Autor: Vlaďka Hradská - 
4. února 2010
06:12

Nasát atmosféru a ochutnat piva, o kterých v obchodech a hospodách nezavadíte. To je důvod, proč do táborského hotelu Palcát přijíždějí lidé z celé republiky.

Na letošním jubilejním XX. ročníku, který trvá do pátku, čekají na pivní znalce opravdové lahůdky.

Ve čtyřiceti stáncích si je možné objednat přes sto druhů speciálních piv z tuzemska i zahraničí. Většinou mají 13 stupňů a více. Premiéru na letošních slavnostech mají silná piva z Belgie.

Podle reakcí pivařů je co ochutnávat. Na své si přišly i ženy, které zajímala piva s příchutěmi jahod, višní a dalšího ovoce. Těsno bylo i u stánku s nejslavnějším rakouským svrchně kvašeným pivem, které je považováno za nejlepší svého druhu na světě. „Nemusím jezdit do Alp, stačí do Tábora. Když si dám v horách tři tato hustá piva, mám energii na celý den. A tady stojí třetinu,“ pochvaloval si Jan Kovář z Prahy.

„Letošní dvacátý ročník má rekordní účast nejen pivovarů, které soutěží o ocenění Zlatá pivní pečeť, ale i v počtu druhů piv, které mohou návštěvníci ochutnat.

Speciálně pro tuto příležitost jsme uvařili pivo Jublák. Je to skutečně řádně uleželý prémiový světlý ležák v 300 lahvích. Jednou z nich bude sběratelská rarita,“ řekl Blesku hlavní organizátor slavností Alois Srb.

 

Slavnosti v číslech
Letošních slavností se účastní 70 českých pivovarů, z toho je 30 minipivovarů a 20 zahraničních. Kromě tuzemských soutěží o titul Česká pivní pečeť i pivovary z Německa, Rakouska, Polska, Slovenska, Belgie a Nizozemska. Porota musí během 3 dnů vybrat z 380 vzorků vítěze.

chichicha ( 4. února 2010 10:31 )

servírka k tomu přidala eště degustaci koziny, co ji čumí z vejstřihu.

hulacisko ( 4. února 2010 10:09 )

Ano,je to hrůza.Doslova na blity

sharka ( 4. února 2010 09:38 )

to je ten humáč, co patří mezi 10 nejhorších potravin u nás - píšou o tom Lidové noviny?

sharka ( 4. února 2010 09:37 )

když jedeme do Němec, tak si pár lahviček domů přivezu, ale musí se pořádně vychladit...ten třešňovej mi nechutná. Za dobrý pivo u nás, považuju Kácovský světlý,černý i kvasnicový a pak 19°Porter-černej z Pardubic.

hulacisko ( 4. února 2010 09:22 )

AMBROSIUS

Zobrazit celou diskusi